Анализът на 127 човешки генома въз основа на открити в

...
Анализът на 127 човешки генома въз основа на открити в
Коментари Харесай

В Древния Рим са живели мигранти от Близкия изток и Средиземноморието, сочи ДНК анализ

Анализът на 127 човешки генома въз основа на открити в региона на Рим кости, които датират от последните 12 000 години, демонстрира, че в града са живели мигранти от източната част на Средиземноморието и Близкия изток, сочат резултатите от проучване, представени от Франс прес.

За пръв път генетиката удостоверява с огромни детайлности историята на Древния Рим, който епохи наред е властвал в Средиземноморието, предава Българска телеграфна агенция.

Когато Рим бил имперска столица от 27 година прочие Христа до 300 година, римляните напомняли сегашното средиземноморско население, като били сходни с гърци, малтийци, кипърци и сирийци, обявиха учени от Станфордския университет и няколко университета в Италия.

Нови технологии за разбор на антична ДНК разрешили да се направи възстановка на миграцията на население през хилядолетията и възхода на Рим.

Най-древните оценени в границите на проучването скелети са на трима ловци и събирачи на плодове, живели 10 000-7000 година прочие Христа. Те са приличали на събратята си от другата страна на Алпите.

По-късно появяването на земеделието и скотовъдството през неолита е довела земеделци от Анадола в Рим, както и в цяла Европа. През интервала 900-200 година прочие Христа Рим почнал да се разграничава от останалата част от Европа - трансформирал се в огромен град, имиграцията повишена, жителите му се нараснали. Геномите от този интервал разкриват съществуване на човеци от Близкия изток и Северна Африка.

След това Рим става столица на империя с население 50-80 милиона души. Населението на града наброява към 1 милион души. Етносите се трансформират по впечатляващ метод, като огромна част от жителите произлизат от източната част на Средиземноморието. Само 2 от 48 генома са на човеци от Западна Европа, разясниха създателите на проучването. " Разнообразието е доста огромно ", означи Рон Пинхази от Виенския университет.

То понижава след разпадането на Римската империя. От Средновековието римляните още веднъж припомнят останалите европейци.

" Някои хора може би си мислят, че днешната миграция е нов феномен - сподели Джонатан Причард от Станфордския университет. - Древната ДНК обаче сподели, че разбъркване на хора се следи от дълго време. "

Резултатите от проучването са оповестени в сп. " Сайънс ". /БТА
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР