Анализът е написан от д-р Памела Гей, която е защитила

...
Анализът е написан от д-р Памела Гей, която е защитила
Коментари Харесай

Конфликтът между Илон Мъск и астрономите е по-нюансиран, отколкото изглежда на пръв поглед

Анализът е написан от доктор Памела Гей, която е защитила своята докторска дисертация по астрономия през 2002 година в Тексаския университет и през днешния ден работи в Планетарния теоретичен институт.

През 1968 година, написа доктор Гей, планината Мауна Кеа е отдадена под аренда на Хавайския университет за конструирането на телескопи. Благодарение на продължаващата 65 година аренда са издигнати общо 15 телескопа, като договорните клаузи разрешават на локалните поданици да имат достъп до планината и да организират там своите ритуали и културни празници. Днес кореняците от Хавайските острови се пробват да си възвърнат традициите, които към момента се помнят от старейшините и които са разказани в локалните им литературни творби. Те не се мъчат да си върнат назад земята от белите хора, само че упорстват към нея да се поставят нужните грижи – което не се случва в последно време.

Конфликтът се задълбочава през 2017 година, когато интернационалната астрономическа общественост взема решение идващият голям 30-метров телескоп да бъде издигнат на Мауна Кеа. Коренните поданици на Хаваите изискват да бъдат част от този развой, да продължат да имат достъп до планината и най-общо да бъдат изслушани, вместо фигуративно да бъдат потупани по главата и отблъснати.

Аргументът, изказан от астрономите е, че изгодите за науката ще са големи и тяхната тежест е по-голяма от културните потребности на кореняците. Изречени са думи, които няма по какъв начин да бъдат върнати обратно. Конфликтът влиза в съда. Чак през 2020 година ставаме очевидци по какъв начин хората се пробват да изградят връзки въз основата на разговор, а не на правосъдни конфликти, само че истината е, че астрономите не за пръв път правят неща без да се преценяват с другите. Намеренията им биват прекратени едвам откакто хавайците блокират пътищата.

Истината е, че съществуват компромисни разновидности. Един от тях е новият телескоп да бъде издигнат на Канарските острови – място, което не е съвършено, само че въпреки всичко задоволително положително за осъществяване на научните задания. Възможно е и друго решение – телескопът да бъде конструиран на Хаваите, по метод, по който жителите имат достъп до планината и техните обичаи са почетени. 

Д-р Памела Гей намира паралели сред тази преживелица и другата – от 2015 година, когато Илон Мъск осъзнава, че не всеки в света има достъп до интернет. Астрономката припомня за съществуващото през днешния ден Дигитално разделяне. Достъпът до световната мрежа разрешава на всеки да получи благоприятни условия, започвайки от това да си дава отговор на тривиални въпроси като “къде съм виждал преди този артист ” до това децата да вземат участие в интернационалните надпревари по роботика. Хората, които нямат интернет, пропущат тези благоприятни условия. Но в актуалния свят неналичието на интернет не просто лимитира опциите, а и затруднява вършенето на ежедневни задания. Учениците би трябвало да употребяват компютрите в библиотеките, с цел да си предадат домашните – нещо, което другите деца вършат от домовете си. И това се случва единствено когато общността има досег с публични компютри, свързани с интернет. Понякога и това го няма. Съществуват ферми в американските провинции без интернет, има острови, които не са физически свързани чрез кабели. Въобще има толкоз доста места, за които никой не е платил да бъдат свързани с световната мрежа, защото физическата връзка е непостижимо скъпа.

Ето какво се пробват да трансформират Илон Мъск и неговите съперници като УанУеб, плана Кайпер и други. Но когато първите 60 спътника “Старлинк ” биват изстреляни през май 2019 година, хората бързо осъзнават, че те значително отразяват слънчевата светлина. Съответно астрономите се ядосват, защото тези спътници въздействат ужасяващо зле на наблюденията. Яркостта им е такава, че когато преминат пред зрителното поле на солиден телескоп, тяхната светлина може да насити сензорите – това е по сходство на камерата на телефон, която бъде ориентирана към Слънцето (днешните астрономически принадлежности са извънредно чувствителни). Единственият метод, по който казусът може да бъде решен е като астрономите заобикалят да следят в часовете, когато спътниците “Старлинк ” са в небето. Това е допустимо, само че е дразнещо и лишава време, с цел да бъдат получени нужните данни. И почтено казано множеството астрономи не желаят да усъвършенстват своите наблюдения по отношение на придвижващите се спътници.

Когато доктор Гей участва на среща на Американския астрономически съюз през януари 2020 година, тя става очевидец на учени, които прочувствено спорят по какъв начин планът “Старлинк ” би трябвало да бъде преустановен. Аргументите им силно наподобяват тези, изказвани от жителите на Хаваите относно градежа на новия телескоп. Астрономите настояват, че небето е културно завещание, че би трябвало да го запазим, с цел да могат бъдещите генерации да се любуват на небе, свободно от светлинно замърсяване.

Но до момента в който новият телескоп може да бъде изместен на Канарските острови, където няма да пречи на никого (макар и с известни последици за научната продукция), единственият метод, по който може да бъде обезпечен високоскоростен интернет до целия свят е чрез сателитни групировки като “Старлинк ”, твърди астрономката. 

И по този начин, ние сме на кръстопът.

“Имаме избор – или да отнемем интернета на хората, с цел да създадем по-лесно астрономите да правят своите наземни астрономически проучвания, като в процеса ще лишим другите от просветителни, финансови и други благоприятни условия. Или бихме могли да забавим напредъка на астрономията и да надградим нашите наблюдателни проекти по този начин, че да се задържат по-дълго на обектите, до момента в който получим изображения без спътници, а в това време позволявайки на “Старлинк ” и другите групировки да дадат достъп до интернета, който ви обезпечава опцията да прочетете тези думи. Да, небето ще бъде цялостно със спътници, само че кое е по-голямото положително? ”, споделя доктор Гей. “Също по този начин имаме избор по отношение на Мауна Кеа. Бихме могли насилствено да лишим хората от шанса да извършват античните си обичаи на върха на Мауна Кеа, повреден от още един солиден телескоп, за който дядовците им не са осъзнавали, че са се съгласили още през 1968-ма година. Или различно, ние бихме могли да излекуваме връзките си и да намерим метод да превърнем телескопа в нещо, което всеки ще чака с готовност, или бихме могли да го построим на Канарските острови, където науката няма да е толкова велика. Да, това ще докара до повече отлагания и до по-малко просвета, само че кое е по-голямото положително? ”.

Според известната астрономка точно по-голямото положително би трябвало да диктува нашите решения отсега нататък. Тя счита, че “Старлинк ” ще способства до по-голямо положително, стига, несъмнено, планът да докара до на ниска цена и световен интернет. Аналогично, по-голямото положително ще настъпи в случай че бъдат издигнати нови телескопи на Мауна Кеа, само че единствено в случай че локалните поданици също се радват на техните първи изображения. 

 

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР