Анализ (публикуван в The Moscow Times) на Антон Шеховцов, украински

...
Анализ (публикуван в The Moscow Times) на Антон Шеховцов, украински
Коментари Харесай

Голямата лъжа на Русия

Анализ (публикуван в The Moscow Times) на Антон Шеховцов, украински политолог и журналист, шеф на Центъра за либерален интегритет:

В ранните часове на 24 февруари Руската федерация публично стартира пълномащабна инвазия в Украйна. Инвазията последва няколко нападателни и параноични изказвания на съветския президент Владимир Путин и други представители на съветските управляващи, които взеха решение да признаят двете „ национални републики “ в окупираните от Русия елементи на Донбас. И въпреки всичко нямаше празненства по съветските улици — нито за признаването на „ републиките “, нито за нахлуването в Украйна.

Кремъл и неговите представители настойчиво приказват за хипотетичните премеждия на етнически руснаци, живеещи в Донбас, за които се твърди, че са били заплашвани от украинските управляващи. Но елементарните хора в Русия наподобява не се вълнуват от пропагандата на Кремъл. През 2014 година беше друго. Преобладаващото болшинство руснаци поддържаха и честваха противозаконното анексиране на Крим. Украинският полуостров е бил част от съветската имперска митология и концепцията за включването на Крим в Русия е беше необятно публикуван детайл от съветската постсъветска културна продукция. Донбас, въпреки това, в никакъв случай не е бил част от главната съветска имперска митология. Следователно през 2014 година Кремъл подхрани съветското общество с подправен роман, че Украйна води война против етническото съветско население на страната. Това значително проработи и оказа помощ да убеди най-малко половината от съветското общество, че страната би трябвало да поддържа „ републиките “, с цел да отбрани етническите руснаци там. Но даже през 2014 година единствено дребна част от руснаците поддържаха концепцията за военна помощ на „ републиките “. И през днешния ден, осем години след началото на нашествието в Украйна, единствено дребна част от популацията към момента има вяра, че Украйна нападна етнически руснаци. Проблем за Киев е въоръженият фракционизъм, ползващ се с екзистенциалната военна, икономическа и политическа поддръжка на Москва, а не етническият генезис на сепаратистите.

Повечето от украинските военни, които бяха убити, защитавайки страната си от съветската експанзия, идват от Централна и Източна Украйна, където етническите руснаци съставляват забележителна част от популацията. Ако слушате по какъв начин украински бойци и офицери беседват между тях в свободното си време, ще чуете, че доста от тях приказват съветски. Освен това на последните президентски избори голямото болшинство от украинците поддържаха рускоговорящ артист с еврейски генезис – факт, който отхвърля изказванието, че украинското общество има завист против етническите руснаци или евреите. Веднага след признаването от Путин на „ републиките “ за суверенни страни, съветската войска намерено влезе в „ републиките “ под прикритието на миротворци. Тъй като Русия в този момент е въвлечена в пълномащабна инвазия, тя намира за извънредно мъчно да убеди съветското население в легитимността, спешността или правотата на военните дейности против Украйна. Нито съумява да убеди Запада в същото. Дори лоялни „ другари на Путин “ като Марин льо Пен осъдиха войната на Русия.

Тъй като Кремъл не можеше да убеди нито съветското общество, нито западните страни, че Украйна се пробва да потисне „ хората на Донбас “, Москва се нуждаеше от Голяма неистина — неистина с подобен голям мащаб, че хората биха намерили психически мъчно да не повярват. Голямата неистина на Русия е, че Украйна не е била „ просто “ ориентирана към етнически руснаци в Донбас – тя е правила геноцид. Путин знае добре какъв брой ужасяващ е Западът – откакто е претърпял най-тежките геноциди в актуалната история на европейска земя – от самата концепция за етническо пречистване.Tой не се притесняваше да злоупотребява с термина и да упреква Запада, че си затваря очите за хипотетичните закононарушения против човечеството в Донбас. Кремъл и „ републиките “ се пробват да имитират и фабрикуват доказателства за геноцид. Една от тези фалшификати беше оповестяването на евакуация на цивилни от „ републиките “ в Русия на основата на идното навлизане в „ републиките “ от украинската войска.

Историята демонстрира, че Голямата неистина постоянно води до голяма човешка покруса - и колкото по-голяма е лъжата, толкоз по-голяма е нещастието. Още през януари 2022 година редица съветски интелектуалци, учени, артисти, писатели и представители на други специалности подписаха писмо, адресирано до съветското управление, призовавайки Кремъл да избегне нахлуването в Украйна. Авторите на писмото настояват, че войната, планувана от Кремъл, е „ неморална, безотговорна и незаконна “, че управляващите се пробват да излъгват елементарните хора да одобряват концепцията за „ свещена война със Запада “, само че точно елементарните хора ще платят „ голяма кървава цена “ за войната, която „ не може да има нито законни, нито морални цели “. И даже източници, близки до московски публични лица, споделиха в частни диалози, че все по-голям брой членове на съветското държавно управление и разследваща общественост показват, измежду доверени сътрудници, съществени етични и правни опасения по отношение на по-нататъшната инвазия в Украйна, защото се опасяват да извършат и да допринесат за военни закононарушения и други филантропични зверства. Голямата неистина на Русия е обречена да докара тъкмо до това. Зверства и човешки премеждия, десетки хиляди жертви и стотици хиляди бежанци. И цели генерации руснаци могат да станат съучастници в тези военни закононарушения, поставяйки основата на бъдещата омраза, ненавист и битки сред народите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР