Аналитичните жанрове са изчерпани по отношение на партии като Има

...
Аналитичните жанрове са изчерпани по отношение на партии като Има
Коментари Харесай

Вместо да тушират Борисов или Доган, те се хвърлят на Петков

Аналитичните жанрове са изчерпани във връзка с партии като " ИТН " и водача ѝ Слави Трифонов. За сходни национални герои би трябвало да се пишат оди, най-малко до момента в който са в електорален напредък. След това те стават подобаваща тематика за пародийния род.
Ода за Има Такъв Народ. Или елегия за здравия разсъдък.
Въпреки събитията въпреки всичко е редно да се стартира с одата за героичния Има Такъв Народ, който идва на власт с благородната цел да се бори със злия модел на ръководство на юнаците ортаци от ГЕРБ и Движение за права и свободи. Три пъти излизат Има Такъв Народ на тепиха и се мажат щедро със зехтин, с цел да лъснат медийно. Но вместо да тушират Борисов или Доган, те се хвърлят към сътрудниците си - Политическа партия, Демократична България и така нататък - и стартират такива хватки да им ползват, че разум да ти зайде. Подхвърляне във въздуха на неуместни кандидатури за министри и други значими постове. Премятане през глава на министър-председателя Петков за Северна Македония. Ключ на ръката на Асен Василев за бюджета. Препъване на Демократична България за правосъдната промяна и измененията в КПКОНПИ...

Но двата най-големи подвига на Има Такъв Народ дотук бяха разтурването на два Народното събрание, в които можеше да се образуват ръководещи болшинства без ГЕРБ и Движение за права и свободи. Тези два подвига евентуално в този момент ще се увенчаят и с трети сходен, с цел да се убеди дефинитивно народонаселението, че без ГЕРБ и Движение за права и свободи във властта не може.

В това отношение Ива Митева най-малко внесе малко изясненост за стратегическото мислене на Има Такъв Народ: те не желали нови избори в този момент, а ново държавно управление в този парламент. Едно ново държавно управление, да напомним, изисква ново - т.е., друго и друго - парламентарно болшинство. Алтернатива на настоящето болшинство в актуалното Народно събрание е допустима към ГЕРБ, Движение за права и свободи и Има Такъв Народ. С лека помощ от " Възраждане " - и новото болшинство е готово. Златният пръст на Волен Сидеров би се оказал владеене на новата " патриотична " инкарнация.

Ето за този героизъм на Има Такъв Народ - в случай че в действителност го извършат - народът дълго време би им пял песни, въпреки че текстът им ще може да бъде пускан обществено единствено с чести и дълги пиукащи заглушения. Подготовката за този героизъм тече интензивно - претенденти за " експертни кабинети " и за " новото болшинство " несъмнено към този момент има в обилие.

Та в случай че би трябвало да се обобщят подвизите на Има Такъв Народ във властта, те се състоят в следното: да се изхаби и дискредитира желанието на хората да се разделят с едно корумпирано ръководство и да се оправдават неговите патрони от ГЕРБ и Движение за права и свободи. А за какво не тези партии напряко да се включат в едно " ново болшинство ".
Ще успее ли проектът на Слави Трифонов и компания?
Кирил Петков и неговите съпартийци показаха вяра, че измежду някои от съпартийците на Слави Трифонов здравият разсъдък ще надделее и те ще поддържат държавно управление на малцинството. Дали това ще се случи - следва да забележим. Но не е доста евентуално 12 или повече депутати да се сетят, че не са били определени, с цел да вършат болшинство с ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Други теоретично вероятни, само че на практика сложни за реализация разновидности са " проевропейска поддръжка " от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи за държавното управление на Петков, с цел да откара то страната до есента, след което въпросът с изборите да се сложи още веднъж. Възраженията против този вид са ясни.

И най-после: като най-абстрактна теоретична опция може да се сложи необятно, проевропейско парламентарно болшинство от Политическа партия, Демократична България, ГЕРБ и Движение за права и свободи, което да застане зад технократично, експертно ръководство за да реши няколко въпроса: военна помощ за Украйна, бюджетна актуализация, Северна Македония, енергийно разграничаване от Русия. И тази алтернатива обаче е малко допустима заради ред аргументи и изчисления на всяка една от евентуално участващите партии. Основното несъгласие е, че електоратът на всяка една от тях мъчно би преглътнал сходно държание.
Неизбежни ли са новите избори?
В последна сметка постоянно се случва водени от алчност и предпочитание за по-голяма изгода сякаш рационални играчи да стигнат до най-лошия резултат. Новите избори ще са тъкмо подобен резултат. За начало те са непредвидими като процес. Но най-вероятно ще доведат просто до повишаване на искрено популисткия избор, който да направи идващия парламент още по-голям призрачен сън за сформиране на държавно управление от настоящия. Да не приказваме, че за три месеца страната още веднъж би останала в ръцете на президента Радев, без парламент и без благоприятни условия за съответна реакция в сериозни обстановки.

Може би такива съображения въпреки всичко биха събудили здравия разсъдък в цели групи или най-малко в единични народни представители в настоящето Народно събрание. " Героите " обаче нищо не може да ги уплаши. Те се готвят да вървят на избори като " спасители на Македония ", която щяла да бъде " предадена " от държавното управление " Петков ". Разбира се, и със Северна Македония казусът е напълно друг. С " героични " дейности и изхвърляния а ла Има Такъв Народ ние се снабдявам с ръководство, което " не предава ", само че в смисъл, че ни приема, ни предава. То не може да ръководи, не може дори да артикулира каквато и да е позиция.

А в действителност на България ѝ следва да получи предложение, посредством което да реализираме всичко, което в този момент желаеме по така наречен македонски въпрос: обвързващо съглашение за регистриране на българите в конституцията на Северна Македония плюс включване на другите ни искания от контракта от 2017 в преговорната рамка на Европейски Съюз (тук става дума за говора на омразата, работата на историческата комисия и т.н.). Може да се окаже обаче, че нямаме държавно управление, което да одобри това предложение. А това би било парадокс на парадоксите.

Заради тези и други сходни нерадостни изводи одата за Има Такъв Народ и техните дейности минава в елегия - елегия за здравия разсъдък в българската политика.

Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР