Американците се изтеглиха от Кабул, празненствата по този повод приключиха

...
Американците се изтеглиха от Кабул, празненствата по този повод приключиха
Коментари Харесай

Как се живее при талибаните

Американците се изтеглиха от Кабул, празненствата по този мотив завършиха и в този момент афганистанците си задават въпроса: по какъв начин ще живеем в тази нова страна? „ Що се отнася до изтеглянето на чужденците - никой не би желал те да са тук. Местните хора би трябвало да имат думата ", счита Абдул Басин от Кабул. Но акцентира, че е значимо да има работни места. „ Ако няма работни места, образованите хора ще изоставен страната и ще заминат за чужбина ". Мирза Хан от Кабул споделя, че в действителност работа няма - по тази причина хората са загрижени. „ Талибаните би трябвало да се опитат да открият работни места и достъп до обучение. В момента няма нито едното, нито другото. "

„ Жените имат права на всички места по света "

От вторник най-малко университетите в Афганистан още веднъж са отворени. Говорител на талибаните съобщи, че и дамите имат право да продължат да следват. Но там към този момент има полово разделяне: единствено дами и по-възрастни мъже имат право да преподават на студентките. Същевременно в страната няма задоволително от този тип лектори, с цел да могат всички студентките да довършат образованието си - това показва в Туитър университетският учител Сами Махди.

По отношение на правата на дамите под ръководството на талибаните афганистанките разпореждаха доста очаквания на телевизионната водеща Бехеща Арганд. Преди две седмици, директно преди навлизането на талибаните в Кабул, тя бе първата, която направи телевизионно изявление с талибан. Била изумена, когато мъжът внезапно влезнал в студиото и изискал да бъде интервюиран. „ Бях сигурна защо става дума ", споделя 22-годишната водеща. Но се справила. „ Казах си - това ще е последното ми изявление, само че ще покажа на целия свят, че афганистанските дами не желаят да вървят обратно, а напред. Тъй като всички дами по света на всички места имат права. Защо следователно дамите в афганистанското общество да нямат? ". Това фактически е била последната телевизионна изява на Бехеща Арганд, защото младата жена няма доверие на талибаните. Междувременно тя е напуснала родната си страна. Вече е в Катар, където се надява да получи виза за Канада или Съединени американски щати.

Талибаните приказват за мир и богатство

От видеопосланието на представителя на талибаните Мохамад Наем, направено след изтеглянето на американските елементи от Афганистан, стана ясно, че дами като Бехеща Арганд не биха могли да запазят позициите си в обществото. „ Молим Бога, който ни благослови с опцията да реализираме тази историческа победа, да ни помогне и да установим в бъдеще чиста ислямска система за нашата страна и за нашия народ ", сподели Наем. „ Система, в която всички хора биха могли да живеят в мир и богатство. "

Истината обаче е, че множеството афганистанци са доста надалеч от благосъстоянието - те даже няма по какъв начин да се снабдят с пари, защото множеството банки са затворени, а пред отворените се вият дълги опашки. Търговците не могат да продадат нищо, в аптеките няма медикаменти. По данни на Световната организация по прехраната, към 14 милиона души не разполагат с задоволително храна и по тази причина бягат от родината си. Като Палваша, която сега живее със фамилията си в бежански лагер покрай границата с Пакистан: „ Заради борбите и поради талибаните в нашата област напуснахме родния дом. Нямаме задоволително храна за децата, толкоз ни е мъчно. Имаме единствено един чаршаф ". Но в Пакистан те не са добре пристигнали - тамошното държавно управление нееднократно съобщи, че страната не желае да приема повече никакви бежанци от Афганистан.

Автор: Петер Хорнунг
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР