От нулата до Аляска, САЩ отбелязват 22 години от 11 септември

...
Американците поглеждат назад към ужаса и наследството от 11 септември,
Коментари Харесай

Американците поглеждат назад към ужаса и наследството от 11 септември, събирайки се в понеделник на паметници, пожарни, кметства и на други места, за да наблюдават 22-ата годишнина от най-смъртоносната терористична атака на американска земя.

Вечестванията се простират от местата на атаката – в Световния търговски център в Ню Йорк, Пентагона и Шанксвил, Пенсилвания – до Аляска и отвъд. Президентът Джо Байдън трябва да присъства на церемония във военна база в Анкоридж.

Посещението му, на път за Вашингтон, окръг Колумбия, след пътуване до Индия и Виетнам, е напомняне, че въздействието на 11 септември се усети във всеки ъгъл на нацията, колкото и отдалечен да е. Атаките на отвлечен самолет взеха близо 3000 жертви и промениха американската външна политика и вътрешни страхове.

В този ден „ние бяхме една страна, една нация, един народ, точно както трябва да бъде. Това беше усещането – че всички се събрахме и направихме каквото можем, където бяхме, за да се опитаме да помогнем“, каза Еди Фъргюсън, началник на пожарната служба в окръг Гучланд във Вирджиния.

Това е повече от 100 мили (160 километри) от Пентагона и повече от три пъти по-далеч от Ню Йорк. Но усещането за връзка е заложено в местен мемориал, включващ стомана от разрушените кули близнаци на Световния търговски център.

Преобладаващо селският окръг от 25 000 души не притежава само една, но две чествания на годишнини: сутрешна служба, насочена към първите реагиращи лица, и вечерна церемония в чест на всички жертви.

Други общности в цялата страна отдават почит с моменти на мълчание, биене на камбани, бдения със свещи и други дейности. В Кълъмбъс, Индиана, диспечерите на 911 излъчиха възпоменателно съобщение до полицията, пожарната и радиостанциите на EMS в целия град с население от 50 000 души, който също така провежда публична възпоменателна церемония.

Бойскаути и момичета скаути вдигат и спускат знамето на честване във Фентън, Мисури , където „Мемориалът на героите“ включва парче стомана от Световния търговски център и плоча в чест на жертвата от 11 септември Джесика Лий Сакс. Някои от нейните роднини живеят в предградието на Сейнт Луис с 4000 жители.

„Ние сме само малка общност“, каза кметът Джо Маурат, но „за нас е важно да продължим да помним тези събития. Не само 11 септември, но всички събития, които ни правят свободни.

Окръг Монмаут в Ню Джърси, който беше дом на някои жертви на 11 септември, направи 11 септември празник тази година за служителите на окръга, за да могат да присъстват на възпоменателни церемонии.

Като друг начин за отбелязване на годишнината, много американци работят като доброволци за това, което Конгресът е определил както за Ден на патриота, така и за Национален ден на служба и възпоменание.

На нулевата точка вицепрезидентът Камала Харис трябва да се присъедини към церемонията на Националния мемориал и музей на 11 септември. Събитието няма да включва забележки от политически фигури, вместо това ще предостави подиума на роднините на жертвите за едночасово четене на имената на загиналите.

Джеймс Джаконе се записа да чете отново тази година в памет на своя брат Джоузеф Джаконе, 43. Семейството присъства на церемонията всяка година, за да чуе името на Джоузеф.

„Ако името им се произнесе на глас, те не изчезват“, каза Джеймс Джаконе в скорошно интервю. 

Вечестването е от решаващо значение за него.

„Надявам се никога да не видя деня, в който те минимизирайте това", каза той. „Това е ден, който промени историята."

Байдън, демократ, ще бъде първият президент, който ще отбележи 11 септември в Аляска или където и да е в западната част на САЩ. Той и предшествениците му са си отишли до едно или друго от местата на атаката през повечето години, въпреки че републиканецът Джордж У. Буш и демократът Барак Обама отбелязваха годишнината на моравата на Белия дом понякога. в Мериленд.

Първата дама Джил Байдън трябва да положи венец на паметника на 11 септември в Пентагона.

В Пенсилвания, където един от отвлечените самолети се разби, след като пътници се опитаха да нахлуят в пилотската кабина, възпоменание и полагането на венци е насрочено в Националния мемориал на полет 93 в Стойстаун, управляван от Националната паркова служба. Съпругът на Харис, Дъг Емхоф, се очаква да присъства на церемонията.

Мемориалът ще предложи ново образователно видео, виртуална обиколка и други материали, които учителите да използват в класните стаи. Преподаватели с общо над 10 000 студенти са се регистрирали за достъп до безплатната програма „Национален ден на ученето“, която ще бъде достъпна през есента, казват организаторите.

„Трябва да предадем думата на следващото поколение ”, каза говорителят на мемориала Катрин Хостетлър, рейнджър от Националния парк.

(AP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР