Американците, които посещават Италия, Гърция и Испания това лято, след

...
Американците, които посещават Италия, Гърция и Испания това лято, след
Коментари Харесай

В Европа не е било толкова евтино за американците от десетилетия

Американците, които посещават Италия, Гърция и Испания това лято, след паузата поради пандемията от COVID-19, имат шанс – храната, хотелите и туристическите обиколки са най-достъпни в долари от две десетилетия насам.

Какво се случва? Еврото поевтиня до към 1.03 $, падайки с над 8% по отношение на щатската валута от началото на годината.

В момента еврото се търгува на най-ниското си равнище от края на 2002 година

Повечето анализатори също по този начин не считат, че еврото е формирало дъно. Има прогнози, че еврото и доларът може да стигнат до паритет, при който един $ ще се разменя против едно евро.

"Негативно надъхан съм по отношение на еврото, до момента в който не видя заглавие, в което се споделя, че растежът на международната стопанска система ще тръгне съществено нагоре, " споделя пред CNN Business анализаторът в Nomura Джордан Рочестър. Той счита, че паритетът сред еврото и $ ще бъде доближат до края на август.

Това, което е преференциално за американските туристи, основава компликации на бизнеса в Европа, който би трябвало да купува енергийни артикули, първични материали и съставни елементи в долари. Нарастващите разноски за импорт може да продължат да покачват цените в 19-те страни, които употребяват еврото, където годишната инфлация доближи рекордните 8.6% през юни.

Какво провокира разпродажбите при еврото, което е втората най-използвана валута в света? Анализатори показват няколко фактора.

На първо място, това са икономическите вероятности. Опасенията от криза нарастват в международен мащаб. Близостта на Европа до войната в Украйна обаче и това, че в исторически проект разчита на Русия за своите енергийни потребности, я направи по-уязвима от Съединени американски щати.

Цените на природния газ в Европа са на най-високото си равнище от март. Русия ограничи част от подаваните количества природен газ за Европа, а доставките по газопровода Северен поток следва да спрат напълно поради профилактика на тръбата. Служителите в енергийния бранш на Норвегия пък оповестиха стачка, което в допълнение заплашва предлагането.

"Предвиждаме зимна рецесия в еврозоната и чакам цените на енергийните артикули да останат доста високи, " споделя Рочестър.

Еврото има податливост да се показва едва, когато апетитът към риск на вложителите намалее.

Друг проблем е търговията. Германия неотдавна разгласи търговски недостиг, което е необичайност за страната и е симптом, че високите енергийни цени оказват своето въздействие върху експортьори в най-голямата европейска стопанска система. При това състояние е належащо по-евтино евро, с цел да може износът на Европейски Съюз да е по-конкурентен.

Европа също по този начин изостава зад Съединени американски щати във връзка с повдигането на лихвите, макар че се чака Европейската централна банка (ЕЦБ) да стартира с покачванията този месец. Това значи, че вложителите е по-вероятно да насочат парите си към Съединени американски щати, където получават по-добра рентабилност.

С покачването на лихвите има опасения, че пазарите на облигации в страните с огромни отговорности, като Италия и Гърция, може да бъдат подложени на напън.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР