Американците гласуват днес на междинни избори. Вотът е ключов, защото

...
Американците гласуват днес на междинни избори. Вотът е ключов, защото
Коментари Харесай

Американците избират членове на двете камари на Конгреса

Американците гласоподават през днешния ден на междинни избори. Вотът е основен, тъй като с изключение на, че ще дефинира състава на членовете на Камарата на представителите, 1/3 от Сената, законодателни органи и губернатори, ще покаже и дали демократ или републиканец има по-големи шансове на президентските избори. През последните 2 години демкоратите имаха болшинство в Камарата на представителите, само че съгласно изследванията, е евентуално в този момент да го изгубят.

Американците през днешния ден избират кой да ги съставлява в Конгреса през идващите две години. Гласуват за всичките 435 места в Камарата на представителите и за 1/3 или 35 мандата в Сената. Когато приказват за вота хората тук стартират с най - най-важният, най-решаващият, най-ключвовият. А може би и най-поляризираният.

И съгласно републиканците, и съгласно демократите залогът е демокрацията, само че визията им за народна власт е напълно друга. Икономиката беше главният акцент в акцията, наред със закона за абортите, сигурността по границата и миграцията. Междинните избори се организират на всеки две години - по средата на президентския мандат, и се считат за референдум на настоящия държавен глава.

До момента работата на администрацията на Джо Байдън беше улесенена поради болшинството в двете камари. Сега обаче прогнозите са за загуба на демократите в Камарата на представителите и за тежка борба за Сената. Обикновено настроенията в обособените щати са известни, на всички избори обаче има няколко щата, които се дефинират като колебаещи се - т.е. резултатите на демократи и републиканци там са толкоз близки, че прогнози са невъзможни. Тази година измежду колебаещите се са Аризона, Джорджия, Пенсилвания, Невада.

Ако демократите „ удържат Конгреса “, Байдън ще може да продължи с проектите си за битка с климатичните промени, да разшири обсега на държавните медицински стратегии, да реши проблема с правото на аборт, да ожесточи законите за носене и владеене на оръжие. Ако републиканците поемат надзор - нищо от това няма да се случи.

И взор напред – резултатите на двете партии на тези избори може да даде визия за президентския избор през 2024. Ако републиканците претърпят проваляне е малко евентуално Тръмп да получи поддръжката им. Ако демократите се закрепят това ще даде по-големи шансове за възможното преизбиране на Джо Байдън. А ще се окаже ли Кървавата луна, която се следи през днешния ден.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР