Американците гласуваха за междинните избори и прогнозите за резултатите към

...
Американците гласуваха за междинните избори и прогнозите за резултатите към
Коментари Харесай

Бъдещето на Сената може да се реши от резултата в Джорджия

Американците гласоподаваха за междинните избори и прогнозите за резултатите все още демонстрират опция републиканците да вземат контрола на една от камарите в Конгреса. Бъдещето на Сената може да се реши от резултата в Джорджия, съобщи БНР.

Червената вълна, на която републиканците се надяваха, включително някогашният президент Доналд Тръмп, все още не се материализира. Има опция републиканците да завоюват болшинство в Камарата на представителите, само че към момента не е ясно какъв е изходът от някои от основните борби за Сената, макар че републиканците не съумяха да завоюват във значимия за тях щат Пенсилвания. Въпросът за болшинството в Сената има опция да бъде решен на балотаж тук в Джорджия, където нито един от претендентите не завоюва нужните за победа в щата най-малко 50 % плюс един глас.

Първите резултати демонстрират, че фокусът на демократите върху правото на аборт е оказал помощ, като това се оказа една от двете най-важни тематики за гласувалите. Другата – за инфлацията - бе заложена в акцията на републиканците.

Към момента може да се приказва за по-добро показване на демократите, тъй като не се сбъдна обичайна огромна загуба на междинните избори от партията на настоящия президент, само че в случай че демократите изгубят контрола си върху една от камарите в Конгреса, републиканците ще имат опция да не позволяват законодателни начинания на президента Джо Байдън.

От изборите досега също стана ясно, че подкрепяни от някогашния президент Тръмп претенденти на основни места не се показват толкоз добре колкото се очакваше, което може да е решаващо за възможна негова кандидатура за президент на изборите през 2024, само че безапелационната победа на републиканецът Рон ДеСантис за губернатор на Флорида го прави все по-вероятен претендент за борбата за Белия Дом след две години.

Ако демократите задържат болшинството си, Байдън ще има опция да извърши проекта си за ограничения по тематики като правото на аборт, климатичните промени, надзор при потреблението на оръжия. Ако републиканците завоюват, те ще могат да блокират законодателните цели на Байдън. Те имат желание да прокарат закони от консервативния си дневен ред като такива за имиграцията и налозите. Байдън може да наложи несъгласие.

Така в страната може да се стигне до обстановка, описвана с думата „ gridlock ” или невъзможност. Републиканците също биха имали надзор върху комисиите по следствия и по този начин биха имали опция да прекратят следствието за нападението против Капитолия на 6 януари от последователи на някогашния президент Тръмп, макар че отчетът от него се чака до края на годината. Републиканците ще имат опция и да стартират свои следствия против демократи. Например от техните редици се чу подготвеност да се проверяват бизнес връзките на сина на президента Хънтър с Китай.

Изходът от изборите може да окаже въздействие и на американската помощ за Украйна. Републиканецът Кевин МакКарти сподели, че в случай че партията му означи предстоящите обилни победи на изборите, няма да написа „ празни чекове “ на Украйна. Предупреждението е знак за намаляваща поддръжка за финансиране на нападната от Русия страна.

При загуба на демократите може да чуем отначало вътрешнопартийни гласове, призоваващи Байдън да се откаже от акцията за президентските избори през 2024, въпреки че все още представянето на демократите се счита за положително.

При победа на републиканците ще се наблюдава какъв брой огромно е преимуществото на претенденти, подкрепени от Тръмп в борби с близки резултати. Намаляваща поддръжка за близки до Тръмп може да отвори вратата за вътрешнопартийно състезание за президент с кандидати като да вземем за пример някогашният вицепрезидент Майк Пенс и ДеСантис, които са подкрепяли политики на Тръмп, само че не носят негови нагативи включително следствия против него.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР