Американското правителство ще оценява рисковете и предимствата от създаването на

...
Американското правителство ще оценява рисковете и предимствата от създаването на
Коментари Харесай

След заповед на Байдън: САЩ оценяват ползи и рисокове от криптовалутите


Американското държавно управление ще прави оценка рисковете и преимуществата от основаването на цифров $ от централната банка(Федералният запас – ФЕД), както и на криптовалутите. Това става след декрет на президента на Съединени американски щати Джо Байдън, оповестиха представители на администрацията, представени от „ Ройтерс “, съобщи Българска телеграфна агенция.

В декрета на Байдън се желае министерствата на финансите и на търговията, както и други основни организации, да приготвят отчети за " бъдещето на парите " и ролята, която ще играят криптовалутите.

Едно просторно наблюдаване на пазара на криптовалути, който през ноември надвиши 3 трилиона $, е от главно значение за обезпечаване на националната сигурност, финансовата непоклатимост и конкурентоспособността на Съединените щати, както и да се в профил възходящата заплаха от киберпрестъпността, показват чиновниците от администрацията.

Анализаторите са на мнение, че многоочакваният указ, първите информации за който се появиха в понеделник, е недвусмислено самопризнание за възходящото значение на криптовалутите и на техните евентуални последствия за американската и международната финансова система.

Една от главните ограничения в него е да подреди на американското държавно управление да направи оценка на софтуерната инфраструктура, нужна за възможна цифрова валута на централната банка (CBDC) - електронна версия на доларовите банкноти в джоба.

През януари ФЕД препрати на Конгреса въпроса дали Съединени американски щати би трябвало да се снабдят с дигитален $, което накара анализаторите да предрекат, че подобен план ще отнеме години.

Високопоставен представител съобщи, че Съединени американски щати ще напредват в създаването на дигитален $, само че внимателно, поради ролята на $ като съществена аварийна валута в света. " Трябва да проявим огромна нерешителност при този разбор, защото последствията от сходно развиване са дълбоки за страната, която емитира най-голямата международна аварийна валута ", уточни той. Наредбата предизвиква и УФР да продължи напъните за научно-развойна активност.

Девет страни сътвориха цифрови валути към централните си банки, а други 16, измежду които Китай, са почнали да създават такива цифрови активи, съгласно Атлантическия съвет (Atlantic Council). Това кара Вашингтон да се безпокои, че доларът може да изгуби част от господството си в интерес на Китай.

Щатският $ остава подсилен от съществени индикатори, по-специално ангажимент в интерес на прозрачността, правовата страна и цялостната самостоятелност на ФЕД, посочи представителят на администрацията.

" Ролята на $ е била и ще остане такава, да бъде от основно значение за стабилността на международната валутна система като цяло ", сподели той. По думите му цифровите валути на задграничните централни банки и тяхното въвеждане сами по себе си не заплашват това предимство.

Съединените щати ще наблюдават развоя на обстановката, с цел да поддържат централното място на $ в международната стопанска система, означи служителят.

Освен това в декрета се желае от организациите, измежду които Комисията по скъпи бумаги и фондови тържища (КЦКФБ) и службата за финансова отбрана на потребителите, да проучат други въпроси, повдигани от криптовалутите, по-специално системичния риск и отбраната на потребителите.

Една от главните цели е да се отстранят някои случаи на липса на успеваемост на сегашната американска платежна система и да се подтиква финансовото включване, по-специално на бедните американци, към 5 % от които сега нямат банкови сметки заради прекомерно високите такси, посочи различен държавен чиновник.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР