Американското правителство очаква скорошна лична среща между президента Джо Байдън

...
Американското правителство очаква скорошна лична среща между президента Джо Байдън
Коментари Харесай

САЩ-Китай: Ще има ли ключова среща между Байдън и Си Дзинпин?

Американското държавно управление чака скорошна персонална среща сред президента Джо Байдън и китайския му сътрудник Си Цзинпин, оповестиха американски медии, представени от ДПА.

Двамата водачи се чака да се срещнат на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (АТИС) през ноември в Сан Франциско, заяви през вчерашния ден в. „ Вашингтон пост “, базирайки се на висши чиновници на администрацията.

" Няма уговорена такава среща, само че тя е допустима ", отговори Байдън на журналистически въпрос.

" Вашингтон пост " писа, че за сходен персонален диалог има " много сериозна " опция и че американското държавно управление е почнало да възнамерява такава среща. Изданието цитира чиновник, поискал анонимност.

Това би била първата среща сред Байдън и Си от ноември предходната година насам. Тогава двамата водачи се срещнаха в коридорите на срещата на върха на Г-20 на индонезийския остров Бали, напомня ДПА.

Отношенията сред Съединени американски щати и Китай са в най-ниската си точка от известно време насам, макар неотдавнашните визити на високопоставени американски представители в Пекин. Подкрепата на Китай за войната на Русия в Украйна и заканите към Тайван обтегнаха двустранните връзки.

От известно време се очакваше, че може да има среща сред Байдън и Си на форума на АТИС в Сан Франциско. Белият дом обаче остана внимателен във връзка с общественото споменаване на сходна среща. Съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан и китайският първи посланик Ван И се срещнаха неотдавна в Малта, напомня ДПА.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР