Калифорния съди петролни гиганти, твърдейки, че „измама е свързана с климатичните рискове“: Доклад

...
Американският щат Калифорния съди пет петролни гиганта за предполагаемата им
Коментари Харесай

Американският щат Калифорния съди пет петролни гиганта за предполагаемата им роля в омаловажаването на риска, породен от изкопаемите горива, като същевременно причинява щети за десетки милиарди долари, Ню Йорк Таймс съобщи.

Искът, заведен в петък във висшия съд на Сан Франциско, е насочен към Exxon Mobil, Shell, BP, ConocoPhillips и Chevron.

Това е най-значимият съдебен процес, който насочва вниманието към индустрията с изкопаеми горива и изисква създаването на фонд за компенсиране на бъдещи щети, причинени от бедствия, свързани с климата.

Той следва множество други дела, заведени от американски градове, окръзи и щати срещу интереси на изкопаеми горива във връзка с въздействието на изменението на климата, както и предполагаеми кампании за дезинформация, обхващащи десетилетия.

Главният прокурор на Калифорния Роб Бонта, който води делото, твърди в документа, че петролните гиганти умишлено омаловажават рисковете, породени от изкопаемите горива за обществото от 1950 г. насам – въпреки че знаят, че техните продукти вероятно ще доведат до значително глобално затопляне.

„Ръководителите на нефтени и газови компании са знаели от десетилетия, че разчитането на изкопаеми горива ще доведе до тези катастрофални резултати, но те потиснаха тази информация от обществеността и политиците, като активно изтласкваха дезинформация по темата“, гласи жалбата от 135 страници , както съобщава Times.

„Тяхната измама предизвика забавен обществен отговор на глобалното затопляне. И тяхното лошо поведение доведе до огромни разходи за хората, имуществото и природните ресурси, които продължават да се разкриват всеки ден.“


„Срамно“

Откакто през 2017 г. започна настоящата вълна от екологични съдебни спорове срещу фирми за изкопаеми горива, индустрията се стреми да избегне държавни изпитания на процедурни основания.

Тези усилия получиха сериозен удар през май, когато Върховният съд на САЩ отказа да разгледа обжалване в два случая, което означава, че те могат да продължат.

Правната жалба подчертава унищожението, което се развива в Калифорния от изменението на климата, включително рекордни горещини, горски пожари и суша.

„Тези хора разполагаха с тази информация и ни излъгаха, а ние можехме да предотвратим някои от най-значимите последствия“, каза губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм, цитиран. „Това е срамно. Това ви отвращава до сърце.“

Съдебните дела са моделирани по успешни дела срещу Big Tobacco, както и срещу фармацевтичната индустрия за разпространението на опиоиди.

В съдебния си иск Бонта не търси обезщетение за щети, свързани с конкретно събитие, а по-скоро да създаде фонд, който да се използва за плащане на възстановяване от екстремни метеорологични явления и усилия за смекчаване и адаптиране в целия щат, съобщава новината каза.

Няма отговор от петролните компании на делото в Калифорния веднага.

Петролните компании заявиха в отговор на други съдебни дела, че политиките за справяне с изменението на климата трябва да идват от федералната изпълнителна власт и Конгреса, а не чрез смесица от решения в съдебни дела в Съединените щати.


Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР