Американският разрушител Nitze, с ракети Томахоук на бора си, доближи

...
Американският разрушител Nitze, с ракети Томахоук на бора си, доближи
Коментари Харесай

Американски разрушител с ракети „Томахоук“ е край Босфора, Крим и Донбас са в обсега му

Американският унищожител Nitze, с ракети " Томахоук " на бора си, приближи входа на Босфора и хвърли котва до крайбрежията на Истанбул преди да влезе в пристанището на военноморската база Гьолджук на Мраморно море, съобщи Униан с позоваване на известие от 6-и флот на военноморските сили на Съединени американски щати.

Последният път, когато американски боен транспортен съд беше в Черно море, е от декември 2021 година Със започването на съветската инвазия в Украйна Турция затвори Босфора и Дарданелите за бойни кораби, чиито бази за непрекъснато престояване са отвън Черно море.

USS Nitze е съпровождал ударна група на самолетоносача „ Джордж Буш-старши “, която се е открила край Истанбул, при двореца Долмбахче.

В изказването си американските военни означават, че визитата на Nitze е " опция още повече да се укрепят отдавнашните и значими връзки на Съединени американски щати с Турция " като член на НАТО.

" Съвместните интервенции на Турция с военноморските сили на Съединени американски щати в Средиземно море ускоряват мощта на Северноатлантическия съюз и покачват оперативната съгласуемост. Средиземно море е значим воден път за морската търговия и стабилността в цяла Европа. Военноморски сили на Съединени американски щати работят редовно в този район в тясна съгласуваност с нашите районни съдружници и сътрудници. " – споделят още от 6-и флот.

На борда си USS Nitze носи близо 100 крилати ракети с огромен обхват. В момента Крим, Донбас и южните райони на Русия са в обсега им.

Това е първият боен транспортен съд, приближаващ в Черноморския район след началото на съветското навлизане в Украйна. 

Превод Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР