Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на приетата от Конгреса

...
Американският президент Доналд Тръмп наложи вето на приетата от Конгреса
Коментари Харесай

Тръмп не иска войната в Йемен да спре

Американският президент Доналд Тръмп наложи несъгласие на признатата от Конгреса резолюция за преустановяване на военната помощ на Съединени американски щати за водената от Саудитска Арабия война в Йемен, съобщи Би Би Си. Документът - утвърден и от Сената, и от Камарата на представителите - лимитира му да изпраща войски.

Настоящото второ несъгласие в мандата му бе предстоящо, а Конгресът не съумя да събере задоволително гласове, с цел да го преодолее.

Според президента резолюцията е " непотребен, рисков опит да отслаби моите конституционни компетенции, застрашавайки живота на американските жители и на смелите военнослужещи, както през днешния ден, по този начин и в бъдеще ".

Председателят на Парламента, демократът Нанси Пелоси, беше измежду осъдилите президента Тръмп за този ход.

„ Конфликтът в Йемен е ужасяваща филантропична рецесия, която се опълчва на разбиранията на целия свят. Сега президентът избра цинично да се опълчи на нашите гласове и да продължи американската интервенция в тази филантропична рецесия “, написа тя в Туитър.

Конгресмените се усещат все по-неловко от околните връзки сред Тръмп и Саудитска Арабия - страната с най-големите резервира и най-голямата износителка на нефт в света. Много от тях го подлагат на критика, че не жигосах Рияд за убийството на саудитския публицист Джамал Хашоги.

Йемен е опустошаван от спорове повече от десетилетие. От 2004 година в страната бушува революция, която през 2015 година прерасна в спор сред прилежащи страни. Същия март бунтовническото придвижване Хути завладя огромна част от Западен Йемен и принуди президента Абдрабух Хади да избяга в чужбина. Хутите управляват огромни територии на север, столицата Сана и значимия пристанищен град Ходейда, през който идват филантропичните помощи и хранителни артикули. Обезпокоени от възхода на групировката - счита се, че тя е подкрепяна от районната шиитска власт - Иран, Саудитска Арабия и осем други, най-вече сунитски, арабски страни започнаха въздушни удари, ориентирани към възобновяване на държавното управление на Хади. От началото на войната обединението е направила почти 17 хиляди въздушни удара против следените от хутите територии. Съединени американски щати поддържаха обединението, като ѝ предоставиха милиарди долари, оръжия и разследващи данни.

От всичко това страдат най-много елементарните хора. Хуманитарната рецесия е страховита. Според ООН са убити минимум 7000 цивилни и 65% от тях са починали в резултат на въздушните удари от водената от Саудитска Арабия коалиция.

През септември трябваше да стартират мирни договаряния, само че до тях по този начин и не се стигна. Бомбите още веднъж падат, цените на питателните артикули порастват. Расте и страхът от " най-смъртоносната гладна рецесия от 100 години насам ", както я назовават филантропични организации. По този метод те желаят да извърнат внимание на международната общност върху нуждата от незабавни ограничения.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР