Американският президент Доналд Тръмп наложи нови санкции срещу Иран, съобщи

...
Американският президент Доналд Тръмп наложи нови санкции срещу Иран, съобщи
Коментари Харесай

Доналд Тръмп наложи нови санкции срещу Иран

Американският президент Доналд Тръмп наложи нови наказания против Иран, заяви " Ню Йорк Таймс ". След изявление излиза наяве, че Вашингтон избира да ускори натиска върху " осакатената иранска стопанска система " пред това да предприеме незабавни военни дейности.

Новите наказания идват, откакто преди дни Техеран смъкна американски безпилотен аероплан, като твърдеше, че е навлязъл в иранското въздушно пространство. От Вашингтон отхвърлиха, като обясниха, че дронът е летял в интернационално пространство в Ормузкия пролив. Влияние оказа и скорошният случай с двата танкера в Оманския залив.
Съединени американски щати са блъснали ирански компютърни системи тази седмица Става въпрос за системи, които управляват иранските ракети
Други аргументи за обтягането на връзките сред двете страни са предизвестията за надвишаване на запасите на обогатен уран от страна на мюсюлманската страна. Изострянето продължава повече от година, откакто през май 2018 година Тръмп се отдръпна от нуклеарната договорка с Иран и продължи с „ наказанията”.

Загубите за Иран след глобите са стремглави. Между 2012 и 2016 година страната е изгубила над 160 милиарда $ в експорт на нефт, а след подписването на нуклеарната договорка Техеран получи достъп до замразени активи на стойност над 100 милиарда $, като в това време продължи търговията си на интернационалните пазари.

Решението на американския президент ще спре достъпа на ирански водачи до финансови принадлежности. Очаква се глобите са повлияят съществено на висшия лидер на Иран – Али Хаменеи.
Съединени американски щати привикват закрито съвещание на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации за Иран На него ще бъдат показани доказателства, че Техеран е виновен за нападенията против танкери в региона на Персийския залив
Целта на новите рестрикции е да повлияят върху основни стопански браншове на азиатската страна като износа на нефт и интернационалната търговия като цяло. Пореден опит да осакати стопанската система на Иран е от април тази година, когато Съединени американски щати безусловно забрани на 5-те най-големи купувача да търгуват с Техеран. Китай се разгласи срещу решението на администрацията на Тръмп, което се отрази съществено на цените на суровия нефт.

Иран най-вероятно няма да закъснее с отговор. Въпреки интернационалната икономическа изолираност, в която е сложена страната, опасността за в допълнение доставяне и обогатяване на уран ще сигнализира огромните сили. Неотдавна от Техеран предизвестиха, че ще биха затворили маршрутите през Оманския залив, а това безспорно ще е удар по международната стопанска система.
Тръмп: Не се стремя към война с Иран Техеран от своя страна предизвести, че всички американски бази в региона са в обсега на иранските ракети
Въпреки острите рецензии и наказания към Иран, Тръмп е подготвен да приказва. Това е и „ скритият” път към масата за договарянията, тъй като никой не желае да влиза във военни дейности в сериозен за интернационалните връзки миг.

Това удостоверява и държавният секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Днес той беше на аудиенция в Саудитска Арабия, където се срещна с водачите на страната, с цел да координационни диалози, свързани с иранската рецесия. По думите му Иран би трябвало да ограничи военната си активност в района и да приключи поддръжката на паравоенни групировки.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР