Американският президент Джо Байдън заяви днес, че не съжалява за

...
Американският президент Джо Байдън заяви днес, че не съжалява за
Коментари Харесай

Джо Байдън още веднъж каза стига и призова афганистанците да имат волята да се борят

Американският президент Джо Байдън съобщи през днешния ден, че не съжалява за решението си до края на месеца да приключи изтеглянето на американските войски от Афганистан и прикани афганистанците " да имат волята да се борят ", съобщи Франс прес.

Президентът сподели, че Съединени американски щати съблюдават уговорките си към Афганистан, само че афганистанските войски би трябвало да се борят за страната си, показва Ройтерс.

" Афганистанските водачи би трябвало да се обединят. Те би трябвало да се борят за себе си, да се борят за страната си ", съобщи Байдън пред кореспонденти в Белия дом.

" За 20 години похарчихме 1 трилион $, обучихме и въоръжихме над 300 000 афганистански военни ", означи той и увери, че американците ще спазят обещанието си да продължат да подкрепят афганистанската войска в логистичен и финансов проект.

Междувременно представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Нед Прайс акцентира, че афганистанските въоръжени сили имат " доста числено предимство " над талибаните и имат капацитета да им причинят тежки загуби.

Идеята, че настъплението на талибаните не може да бъде спряно, не отразява действителността на място, акцентира той.

Последните американски бойци би трябвало да изоставен Афганистан на 31 август, с което за Съединени американски щати ще настъпи краят на траяла 20 години война.

 Непознатият Афганистан - преди руските танкове и талибаните (снимки) Виж още

Откакто президентът демократ разгласи този краен период преди към месец, талибаните не престават да завземат нови и нови територии.

Днес те превзеха още две районни столици - град Фарах в едноименната провинция в Западен Афганистан, и град Пули Хумри в северната провинция Баглан. С това превзетите от бунтовниците провинциални столици станаха осем от общо 34. Настъпването на талибаните принуждава жителите на тези градове всеобщо да ги напущат.

Според върховен представител на Европейски Съюз, представен от Ройтерс, в този момент бунтовниците управляват 65 % от територията на страната.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР