Американският президент Джо Байдън заяви, че в момента Съединените щати

...
Американският президент Джо Байдън заяви, че в момента Съединените щати
Коментари Харесай

Байдън: Скоростта на евакуация позволява изтегляне до 31 август

Американският президент Джо Байдън съобщи, че сега Съединените щати се движат със скорост, която ще разреши приключването на изтеглянето от Афганистан до 31 август.

В изказване от Белия дом той разясни още, че от 14 август до момента са били евакуирани 70 700 души.

Американският президент съобщи, че с всеки един ден се прибавя риск за американските военни в Афганистан.

Байдън приказва след виртуалната среща на водачите на Г-7, на която дала да се разбере, че  приключването на задачата там зависи от продължение на съдействието на талибаните, което включва обезпечаване достъп до летището за тези, които могат да бъдат евакуирани. Както и че с всеки един ден се прибавя риск за американските военни от групировката „ Ислямска страна “.

На срещата е било реализирано единодушие, че легитимността на каквото и да е бъдещо ръководство на Афганистан ще зависи от това дали талибаните ще изпълнят поетите задължения.

В речта си от Белия дом Байдън също съобщи, че е изискал проекти от Пентагона и Държавния департамент, в случай че се наложи смяна на периода на евакуиране. 

По-рано стана ясно, че на среща на страните от Г-7 европейските съдружници на Съединените щати са поискали интервенцията да продължи колкото е належащо, с цел да се обезпечи достъп до летището на всички, които имат право на евакуация.

Подкрепа за удължение на периода има и от законодатели на Капитолия на фона на търсене на гаранции, че Америка ще извърши уговорките си както към своите жители, по този начин и към афганистанците, помогнали във войната.

Риториката от администрацията е, че се прави всичко допустимо в тази посока. 

Според Ройтерс от Пентагона са предложили на президента Джо Байдън срокът от 31 август да се съблюдава от опасения за сигурността на американските сили. Това излиза наяве, откакто талибаните дефинираха този период като „ алена линия “ и предизвестиха със „ съществени последици “, в случай че не бъде спазен.

Около шест хиляди са американските военни, които се грижат за сигурността на летището в Кабул сега.

Според някои оценки, с цел да се съблюдава крайният период 31 август, евакуациите на американски жители и афганистанци би трябвало да приключат до края на тази седмица, с цел да може да има време да се изтеглят останалите американски чиновници и военнослужещи.  

По-рано денем стана ясно, че шефът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс се е срещнал в Кабул с дефакто водача на талибаните Абдул Гани Барадар.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР