Американският президент Джо Байдън приветства решението на Саудитска Арабия да

...
Американският президент Джо Байдън приветства решението на Саудитска Арабия да
Коментари Харесай

Саудитска Арабия да отвори въздушното си пространство за израелски самолети

Американският президент Джо Байдън приветства решението на Саудитска Арабия да отвори въздушното си пространство за всички цивилни авиопревозвачи, в това число за полети до и от Израел, разгласи съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан, съобщи Ройтерс.

Това решение прокарва пътя за по-интегриран, по-стабилен и по-сигурен район на Близкия изток, което е от витално значимо значение за сигурността и благоденствието на Съединени американски щати и на американския народ, както и за сигурността и благоденствието на Израел, уточни Съливан в изказване.

Днес Саудитска Арабия отвори въздушното си пространство „ за всички превозвачи “, с което даде сигнал за завършек на дългогодишната си възбрана за израелски полети над нейна територия – ключове стъпка към нормализирането на двустранните връзки по време на визитата на Байдън в района, заяви Асошиейтед прес.

Саудитска Арабия не признава публично Еврейската страна.

В известие в „ Туитър “, оповестено часове преди Байдън да стане първият американски водач, дошъл със аероплан непосредствено от Израел в кралството, основното ръководство за гражданска авиация на Саудитска Арабия съобщи, че афишира „ решението да отвори въздушното пространство на кралството за всички превозвачи, които дават отговор на условията на основното ръководство за прехвръкване “.

Службата за гражданска авиация посочи, че решението е било взето, с цел да „ се утвърди позицията на кралството като международен център “, заяви Фрас прес.

Това известие е стъпка към нормализиране на връзките сред Саудитска Арабия и Израел и се основава на мощните, само че неофициални връзки, които тогавашните врагове са развили през последните години по отношение на общите им опасения за възходящото въздействие на Иран в района.

През последните години Саудитска Арабия позволи полети сред Израел и страните от Залива да минават през нейното въздушно пространство. Съобщено беше, че през 2020 година тогавашният израелски министър председател Бенямин Нетаняху е летял до Саудитска Арабия за среща с престолонаследника Мохамед бин Салман, а предходната седмица няколко израелски публицисти, отразяващи отбранителния сектор, са посетили кралството и са разгласили известия по какъв начин са били посрещнати.

В началото на май Саудитска Арабия разгласи желанието си да стане международен център във въздушния превоз и да утрои годишния си трафик, достигайки 330 милиона пасажери до края на това десетилетие.

Риад планува също да влее 100 милиарда $ в този бранш до 2030 година, да започва нова национална самолетна компания и да построи ново „ мега летище “ в столицата.

Анализатори обаче слагат под въпрос способността на саудитските компании да се конкурират с други мощни районни самолетни компании като тези на ОАЕ и Катар.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР