Американският президент Джо Байдън приключва 5-дневната си европейска обиколка с

...
Американският президент Джо Байдън приключва 5-дневната си европейска обиколка с
Коментари Харесай

Джо Байдън: Това беше историческа среща на върха на НАТО

Американският президент Джо Байдън завършва 5-дневната си европейска обиколка с посещаване във Финландия - най-новият член на НАТО. В Хелзинки той се срещна и с останалите лидери на скандинавските страни - Швеция, Дания, Исландия и Норвегия.
Току-що приключихме историческа среща на върха на НАТО, на която приветствахме присъединението на Финландия към НАТО и постигнахме съглашение за прогрес във връзка с участието на Швеция. Това беше увещание, че народите към масата освен споделят обща история, само че и общи провокации, и бих добавил по хипотеза общи полезности. 
Джо Байдън - президент на Съединени американски щати

На срещата на НАТО във Вилнюс Китай беше избран за първи път като „ редовно предизвикателство за евроатлантическата сигурност “.

А през днешния ден в Джакарта на срещата на АСЕАН американският държавен секретар Антъни Блинкен беседва с китайския посланик Уанг И, който по-рано се срещна и с съветския външен министър на същия конгрес. 
Сергей Лавров разяснява, че не знае за нови оферти за евентуално удължение на зърнената договорка, която изтича другата седмица. 
Очевидно става дума за това, което президентът Путин и Ердоган разискват отдавна - за готовността на Турция и нашата това да се случи без значение от всевъзможни други съглашения за преференциални доставки на зърно - най-вече пшеница - за разрастващите се страни, които имат най-голяма потребност от тази стока. 
Сергей Лавров  - външен министър на Русия

Междувременно турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че от Вашингтон са позитивно настроени към вероятността за продажбата на изтребители F-16 за страната му. По-рано доставките на американско оръжие за Турция се трансфораха в противоречива тематика, откакто Анкара купи съветските зенитно-ракетни системи С-400, поради което беше отстранена от програмата за изтребителите от Ф-35.

В Брюксел ръководителите на Европейската комисия и на Европейския съвет посрещнаха японския министър-председател на 29-ата среща на върха ЕС-Япония.

 
Направихме обзор на нашето съглашение за икономическо партньорство. То е в действие от четири години и дава резултати. Търговските потоци са се нараснали с 20 %, и то макар пандемията Коронавирус. Но ние също по този начин знаем, че можем да създадем доста повече.
Урсула фон дер Лайен - ръководител на Европейската комисия

Европейският съюз разгласи, че анулира рестриктивните мерки върху вноса от Япония, която е съдружник в Индийско-Тихоокеански район, наложени след нуклеарната повреда във Фукушима.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР