Американският президент Джо Байдън нарече китайския лидер Си Цзинпин диктатор,

...
Американският президент Джо Байдън нарече китайския лидер Си Цзинпин диктатор,
Коментари Харесай

Байдън разочарова Си Цзинпин, как го нарече

Американският президент Джо Байдън назова китайския водач Си Цзинпин " деспот ", съобщи Ройтерс.

Това стана по време на банкет в Калифорния с присъединяване на донори на Демократическата партия и в наличието на публицисти. Байдън направи изявлението ден откакто държавният секретар Антъни Блинкън се срещна със Си по време на пътешестване до Китай, което имаше за цел да понижи напрежението сред двете страни.
-->
" Причината, заради която Си Цзинпин се разстрои доста, е, че когато смъкнах този балон с два коша, цялостни с шпионско съоръжение, той не знаеше, че е там ", сподели Байдън. " Много е смущаващо за диктаторите, когато не знаят какво се е случило. Не е трябвало да отива там, където е бил. Отклонил се е от курса ", добави Байдън.

През февруари хипотетичен китайски шпионски балон прелетя над въздушното пространство на Съединени американски щати. Този случай и размяната на визити на американски и тайвански публични лица напоследък усилиха напрежението сред Съединени американски щати и Китай.

Не за пръв път Байдън прави такова гръмко изказване по време на приеми за набиране на средства - събития с стеснен брой присъстващи, на които няма микрофони и фотоапарати, отбелязва Франс прес. На сходна демонстрация през октомври 2022 година той заприказва за заплаха от нуклеарен " апокалипсис ", който по думите му може да бъде провокиран от Русия.

По отношение на неотдавнашната аудиенция на Антъни Блинкън в Китай, американският президент сподели, че ръководителят на американската дипломация е приключил " добра работа ", само че изясни, че ще е належащо време за възстановяване на двустранните връзки.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР