Американският предприемач Илон Мъск отговори на най-важните въпроси, които си

...
Американският предприемач Илон Мъск отговори на най-важните въпроси, които си
Коментари Харесай

Илон Мъск отговори на най-важните въпроси за Старлинк и Старшип: мрежата все още е на загуба, никой преди нас не е успял.

Американският бизнесмен Илон Мъск отговори на най-важните въпроси, които си задаваме по отношение на “Старлинк ” и “Старшип ”, откакто изтече информация в CNN, че СпейсЕкс работи на загуба и ще има потребност от помощта на Пентагона, с цел да продължи да поддържа услугите си в Украйна. Мъск удостовери, че е извънредно мъчно да се направи рентабилен бизнес със сателитен интернет в околоземна орбита и всеки, който се е опитвал да го реализира в предишното, е банкрутирал.

Според новината, която изтече от неизвестен източник и след това бе отразена от CNN, Мъск е изискал от Пентагона да поеме финансирането за работата на “Старлинк ” в Украйна, защото разноските ще надвишават $120 милиона до края на годината и в случай че това продължи и през 2023 година, ще костват на СпейсЕкс $400 милиона.

Това е сериозна загуба. “Вече не сме в позиция да даряваме терминали на Украйна, както и да финансираме съществуващите терминали за неустановен интервал от време ”, се споделя в настояването към Пентагона.

“Искането на СпейсЕкс е рационално ”, написа вложителят в Тесла Сойер Мерит. “Не можете да очаквате от частна компания да финансира всичко това гратис вечно. Дали Локхийд, Боинг, Нортроп си правят работата гратис? СпейсЕкс демонстрираха достойнство да дарят всичко, което са дарили до момента, и ще продължат да обезпечават терминали с държавни средства ”.

Мерит също по този начин разгласява лист на другите аерокосмически компании, които получават доста повече държавни средства от отбранителната промишленост на Съединени американски щати в съпоставяне със СпейсЕкс – включително Локхийд Мартин, Боинг и Нортроп Груман.

Мъск, изцяло естествено, се ядоса на този теч на информация, който се концентрира само върху СпейсЕкс и подценява останалите. “Странно е, че нищо до момента не е изтекло за нашите съперници ”, написа той в Туитър, “в сферата на галактическите изстрелвания и връзките. Локхийд и Боинг получават над $60 милиарда. Няма да се изненадам, в случай че този човек (бел. прев. който е подал информацията в медиите) се трансферира на работа там, откакто се пенсионира от Департмента на защитата. Прекрасен образец за корупция. ”

“Също по този начин ”, добави Илон Мъск, “Старлинк към момента е на загуба. Невъобразимо мъчно е за информационна формация в околоземна орбита да избегне банкрута – точно това е била ориста на всяка компания преди нас. Когато бях запитан за задачата на “Старлинк ” на галактическа конференция, аз отвърнах: задачата ми е да не банкрутирам ”.

Първите опити за основаването на нискоорбитален сателитен интернет датират още от 90-те години. Целестри възнамеряваха да изведат формация от 63 спътника, а Теледесик – от 288 спътника, само че плановете бяха зарязани без да е изстреляно нищо. В последно време английската компания УанУеб стартира да създава и дори изстреля първите си спътници през 2019 година, само че година по-късно разгласи фалит. Впоследствие активите на компанията бяха изкупени от интернационална формация, която включва и държавното управление на Англия.

Когато беше запитан дали новият транспортен съд “Старшип ” ще е необходим на СпейсЕкс, с цел да може “Старлинк ” да излезе на облага, Илон Мъск удостовери, че евентуално старите ракети “Фалкън 9 ” ще са задоволителни за тази цел.

“Но Старшип ще е наложителен, с цел да финансираме Марс ”, безапелационен е предприемачът.

Вчера СпейсЕкс съумя да сглоби напълно първата орбитална ракета “Старшип ”, състояща се от прототипа “Бустър 7 ” за долна степен и “Шип 24 ” за горна. През идващите дни компанията ще организира за пръв път изцяло зареждане на целия комплекс, след което ще бъде осъществено първото запалване на всичките 33 мотора “Раптор ” на първата степен. Полетът може да е реалност още към края на годината.

Илон Мъск е уверен, че хората, които му вършат черен пиар през последните дни, са същите, които преди години са му пречили, до момента в който компанията СпейсЕкс се е борила за оцеляване и контракти.

Що се касае до разноските в Украйна, “Като допълнение към терминалите, ние би трябвало да строим, изстреляме, поддържаме и заменяме спътниците и наземните станции, както и да плащаме на телекомите за достъп до Интернет посредством гейтуейове ”, сподели Мъск. “Също по този начин трябваше да се пазим от хакерски атаки и заглушаване, което става все по-трудно. Загубите ни почват да доближават $20 милиона месечно ”.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР