Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че с навлизането

...
Американският министър на отбраната Джеймс Матис заяви, че с навлизането
Коментари Харесай

САЩ спират да въоръжават сирийските кюрди

Американският министър на защитата Джеймс Матис съобщи, че с навлизането на интервенциите против "Ислямска страна " в Сирия в заключителния им стадий той чака фокусът да се измести от въоръжаване на бойците на сирийските кюрди към задържане на териториите, съобщи Ройтерс.

Матис приказва пред публицисти във боен аероплан напът за Кайро. Той не посочи дали прехвърлянията на оръжие към този момент са спрени.

В телефонен диалог предходната седмица американският президент Доналд Тръмп Доналд Тръмп - американски предприемач и политик Доналд Тръмп е роден на... към профила уведоми турския си сътрудник Реджеп Тайип Ердоган, че Вашингтон ще внесе промени във военната си поддръжка за сътрудниците на терена в Сирия.

Групировката на сирийските кюрди "Сили за отбрана на народа " заема водещото място във въоръжената арабско-кюрдска коалиция Сирийски демократични сили, която води война против "Ислямска страна " благодарение на предвожданата от Съединени американски щати интернационална коалиция.

Преди това турското президентство беше съобщило, че Съединените щати няма да доставят оръжие на бойците на "Силите за отбрана на народа ".

Досега Пентагонът е заявявал единствено, че се обмислят "корекции " в оръжието за силите на сирийските кюрди. Анкара счита тези сили за опасност.

"Силите за отбрана на народа са въоръжени и в случай че обединението стопира настъпателните си интервенции, в този момент нуждата е от сигурност, от полицейски сили, които да са формирани от локални сили, хора, които да подсигуряват, че ИДИЛ няма да се върне ", сподели Матис.

На въпрос дали това значи, че Съединени американски щати стопират да въоръжават "Силите за отбрана на народа ", Матис отговори: "Да, ще действаме тъкмо в границите на оповестеното от президента ".

Анкара се разгневи от поддръжката на Съединени американски щати за милициите "Сили за отбрана на народа ", считани от турската страна за продължение на неразрешената Кюрдска работническа партия, която от десетилетия води въоръжена битка в Турция и е оповестена за терористична организация от Анкара, Съединени американски щати и Европейски Съюз.

Съединени американски щати чакат да приберат тежкото въоръжение и по-големите машини от "Силите за отбрана на народа ", само че по-лекото оръжие е малко евентуално да бъде изцяло прибрано, обявиха американски представители.

Матис летеше за началото на петдневна обиколка. Пентагонът заяви, че той ще посети Египет, Йордания, Пакистан и Кувейт.

Планирано е във всяка от страните да организира срещи с представители на съответното държавно управление, а задачата е "да се удостовери американският ангажимент към партньорствата в Близкия изток, Западна Африка и Южна Азия.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР