Американският министър Блинкен посещава Тонга и предупреждава за хищническата китайска помощ

...
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща да увеличи подкрепата
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен обеща да увеличи подкрепата за тихоокеанските държави и отново предупреди за опасностите от "хищническите" китайски инвестиции, докато откриваше ново посолство в островната държава Тонга.

Посещението на Блинкен в Нуку'алофа в сряда го прави първият държавен секретар на САЩ, който прави официално посещение в Тонга, и идва в момент, когато Вашингтон увеличава усилията си да противодейства на нарастващото влияние на Китай в региона.

"Ние сме тихоокеанска нация", каза Блинкен на домакините си, докато обещаваше подкрепа за важни за тях проекти. "Ние много добре виждаме бъдещето в Индо-Тихоокеанския регион."

"Наистина разбираме какво е приоритет за хората тук", каза той, като посочи проблеми като изменението на климата, развитието и незаконния риболов. "Има дълъг списък от неща, по които работим заедно, но всичко това се дължи на фокусирането върху конкретните неща, които наистина могат да променят живота на хората."

Но Блинкен отправи и остро предупреждение за помощта от Пекин, като заяви, че тя често е обвързана с определени условия.

"С нарастването на ангажираността на Китай в региона, от наша гледна точка, се наблюдава все по-проблематично поведение", каза Блинкен.

Твърди, че Китай стои зад "някои хищнически икономически дейности, а също и инвестиции, които се правят по начин, който всъщност може да подкопае доброто управление и да насърчи корупцията".


Тонга, полинезийски архипелаг с население около 100 000 души, е последната от поредицата тихоокеански островни държави, към които е насочен подновеният дипломатически натиск на САЩ.

Новото американско посолство в столицата Нуку'алофа беше официално открито през май, но домакините на Блинкен заявиха, че посещението му е сигнал за подновения интерес на Вашингтон към региона.

"Присъствието му тук днес е свидетелство за факта, че партньорството ни се разраства от сила в сила", заяви министър-председателят на Тонга Хуакавемилику Сиаоси Совалени, приветствайки "споделеното уважение към демокрацията, върховенството на закона и правата и свободите на другите".

След Тонга Блинкен ще се отправи към Уелингтън, Нова Зеландия, където ще присъства на мача от Световното първенство по футбол за жени между САЩ и Нидерландия. Той ще има срещи с официални лица от Нова Зеландия и ще продължи към Бризбейн, Австралия, за срещи с министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин и австралийските им колеги на 28-29 юли.

Пътуването е третото посещение на Блинкен в Азиатско-тихоокеанския регион през последните два месеца - след посещението в Китай миналия месец и посещението в Индонезия за разговори с официални лица от Югоизточна Азия само миналата седмица.

То идва дни след като Държавният департамент уведоми Конгреса, че планира огромно увеличение на дипломатическия персонал и разходите за съоръжения в новите посолства на САЩ на тихоокеанските острови.

В актуализираната информация до Конгреса, получена от информационната агенция "Асошиейтед прес", се посочва, че Китай разполага с постоянни дипломатически обекти в осем от 12-те тихоокеански островни държави, които САЩ признават, и се казва, че Вашингтон трябва да навакса изоставането си.

Департаментът заяви пред законодателите, че предвижда да наеме до 40 служители през следващите пет години за всяко от четирите наскоро открити или скоро открити посолства в Тихия океан.

Те включват посолството в Нукуалофа и посолството в Хониара, Соломоновите острови, което бе открито през януари. Планирани са и посолства в Порт Вила, Вануату, и Тарава, Кирибати. Понастоящем в Хониара и Нуку'алофа има само по двама американски служители на временна работа.

Във всеки от тези постове министерството заяви, че ще похарчи поне 10 млн. долара за стартиране, проектиране и строителство.

Източник: Дневник: Al Jazeera и новинарски агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР