Американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, който днес става

...
Американският милиардер от унгарски произход Джордж Сорос, който днес става
Коментари Харесай

Сорос навръх 90-ия си рожден ден: Кризата с COVID-19 е най-лошата от Втората световна война насам

Американският милиардер от маджарски генезис Джордж Сорос, който през днешния ден става на 90, дефинира пандемията от COVID-19 като „ най-лошата рецесия в живота му от Втората международна война насам “, написа „ Нюзуик “. В изявление за изданието Ла Република, оповестено точно на рожденния му ден, той предупреждава, че пандемията може да бъде доста рискова за демократичните общества, защото „ системите за наблюдаване и следене, основани на изкуствен интелект, са доста положителни в ограничването на разпространяването на ковид, което ги прави по-привлекателни за отворените общества. “

Сорос споделя още, че поради рецесията с коронавиурса хората са „ дезориентирани и уплашени “, което ги кара да вършат неща, които не са положителни нито за света, нито за тях самите.

Докато светът се бори с ковид и икономическите последици от него, Съединените щати са разтърсени и от всеобщи антирасистки митинги след гибелта на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест в Минеаполис през май. След случката последваха жестоки конфликти сред полицията и протестиращите в огромните градове в цялата страна.

Сорос, който предишният месец подари 220 млн. $ за битка с расизма, споделя, че придвижването  „ Животът на чернокожите има значение “ (Black Lives Matter) в действителност „ има значение “

„ Това е първият случай, в който огромно болшинство от популацията, друго от чернокожите, признава, че съществува систематична дискриминация против афроамериканците, която се корени в годините на робството “, разяснява Сорос.

Същевременно с това милиардерът възхвалява американската демократична система и конституцията на страната, които съгласно него остават постоянни макар политическата поляризация, икономическата рецесия и обществените безредици.

„ Съединените щати са една от най-старите демокрации в света. Но даже в Съединени американски щати един шарлатанин като Тръмп може да бъде определен за президент и да навреди на демокрацията от вътрешната страна. “, споделя той.

„ В Съединени американски щати обаче има огромна традиция на инспекции, салда и правила, а най-много и силата на Конституцията. Така че аз съм убеден, че Тръмп е краткотраен феномен, които се надявам да свърши през ноември “, прибавя Сорос.

По думите на милиардера макар че изостава доста от претендента на демократите Джо Байдън, Тръмп „ продължава да е доста рисков “

„ Той се бори за живота си и е подготвен да направи всичко, с цел да остане на власт. Тръмп е нарушил конституцията толкоз доста пъти, че в случай че изгуби президентството няма да може да се измъкне от отговорност “, споделя Сорос.

Тръмп неведнъж подлага на критика системата за  гласуване по пощата, която се чака да се употребява от по-голямата част от американците по време на изборите през ноември. Тръмп споделя, че не би се доверил на резултатите от сходни избори, като даже загатна за тяхното отсрочване. Това предложение обаче срещна опозиция даже измежду най-консервативните представители на републиканците, като самият Тръмп се отметна от тази си позиция и съобщи по-късно, че не е желал отсрочване на изборите.

Тръмп също по този начин показва Байдън като „ троянски кон на радикалната левица “ в редиците на демократите, въпреки че доста от по-прогресивните претенденти на партията подлагат на критика Байдън за центристките му позиции.

В изявлението Сорос показва угриженост и за бъдещето на Европейския съюз, който съгласно него е „ повърхностен “ и не отделя задоволително средства за превъзмогването на провокациите, които произтичат от пандемията от COVID-19 и от световното стопляне.

Той дефинира контрактуваният през юли фонд за възобновяване на европейската стопанска система като „ неуспех “, защото идва прекомерно късно и има прекомерно стеснен размер.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР