Американският милиардер Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и

...
Американският милиардер Майкъл Блумбърг, бивш кмет на Ню Йорк и
Коментари Харесай

Майкъл Блумбърг - хиперактивният милиардер, който мечтае за Белия дом

Американският милиардер Майкъл Блумбърг, някогашен кмет на Ню Йорк и магнат на финансовата информация, е четвъртият претендент на над 70 години, предявил искания към кандидатпрезидентската номинация на Демократическата партия за президентските избори през 2020 година.

Обявявайки кандидатурата си, 77-годишният мъж се включва късно в битката за кандидатпрезидентската номинация. В нея към този момент има 17 участници, трима са навършили 70, а един, Том Стайър, е милиардер.

Но Блумбърг разчита, че благосъстоянието му - съгласно сп. " Форбс " той е девети по благосъстояние в света - ще му помогне да настигне групата на любимците, в това число 78-годишния сенатор Бърни Сандърс и 70-годишната Елизабет Уорън, двама съперници на милиардерите от Уолстрийт, които съгласно него имат " екстремистки " хрумвания.

Той започва акция с телевизионни клипове на рекордната стойност от 31 милиона $. Тя към този момент беше оценена като антидемократична от Бърни Сандърс и Елизабет Уорън, които го упрекнаха, че желае да " купи " президентските избори.

Тръмп, " екзистенциална опасност "

Майкъл Блумбърг от дълго време мечтае да се изправи против Тръмп, другия нюйоркски милиардер, с който се срещаше и на който правеше похвали, до момента в който беше кмет - преди да се отхвърли от него незабавно след влизането му в политиката. " Той е екзистенциална опасност за нашата страна, нашите полезности ", акцентира Блумбърг, обявявайки публично кандидатурата си по малкия екран.

През 2016 година Блумбърг към този момент се заигра с концепцията да се яви като самостоятелен претендент - преди да поддържа кандидатурата на Хилари Клинтън от боязън да не раздели демократичния електорат.

Бизнесменът от дълго време отхвърля всевъзможни етикети: реакционер от икономическа позиция, само че благоразположен към абортите, правата на хомосексуалните и борещ се против разпространяването на огнестрелните оръжия. Ще може ли да убеди гласоподавателите на демократите?

Той натъртва на своите качества на админ, който за три мандата като кмет способства за ревитализирането на Ню Йорк след атентатите от 11 септември 2001 година, или на битката си за климата: специфичен делегат на Организация на обединените нации от 2014 година, той финансира плановете на доста американски щати, области и градове да понижат въглеродните си излъчвания. Както други милиардери, разведеният мъж с две деца и двама внуци е заречен да преразпредели половината от благосъстоянието си.

Въпреки това мнозина гледат на него като на милиардер, в несъгласие с главната линия на дебата на демократите, отличаващ се със склонността да бъдат обложени с налог богатите, с цел да се поправят крещящите неравенства, или с нуждата за активизиране на чернокожите гласоподаватели, които не поддържаха Хилари Клинтън.

Извинения

По време на кметския си мандат Майкъл Блумбърг, привикнал с частните самолети, към този момент беше упрекнат, че е трансформирал Ню Йорк в град на богатите и че е подкрепял полицейски практики, дискриминиращи малцинствата. Той прочее се извини наскоро за случайните прекъсвания и претърсвания на нюйоркската полиция, които до момента поддържаше горещо в името на битката с престъпността.

" Сбърках и скърбя ", съобщи милиардерът в черква в Бруклин, където се събират най-вече чернокожи вярващи. " Основната ни цел беше да спасяваме животи. Но обстоятелствата са налице: прекомерно доста почтени бяха задържани и огромното болшинство от тях беше чернокожи или латиноамериканци ".

Никой обаче не оспорва качествата му на предприемач, край на един житейски път, заслужен за " американската фантазия ". Роден на 14 февруари 1942 година в еврейско семейство от междинната класа в Бостън, той получава брилянтна тапия за инженер, последвани от тапия като магистър по бизнес администрация от Харвард.

През 1966 година той влиза в " Соломон брадърс " и доближава ранга на съучастник, което през 1981 година, при закупуването на банката, му носи уволняване, гарнирано с чек за 10 милиона $.

Тогава основава своята компания за финансова информация " Блумбърг ", разчитащ на едно изобретение, което го води до триумф: терминала Блумбърг, от който финансистите получават с няколко клика информация от целия свят за обещано дружество или пазар.

Терминалът, струващ някакви си 20 000 $ годишно, се постанова в борсовите зали, където през днешния ден Блумбърг е водач, изпреварващ " Томсън-Ройтерс ".

Майкъл Блумбърг обича да споделя, че е съумял повече от Тръмп, надалеч по-малко богат, макар че от детството си е разполагал с милионите на татко си. Двамата предприемачи обаче имат общи проблеми: какво ще направи Майкъл Блумбърг със своето дружество, в случай че бъде определен? Ще резервира ли своето " бебче ", трансформирало се във авторитетна медия, което би подхранило всички подозрения за спор на ползи?

Блумбърг не е прочут и със скромността си. През 2017 година той съобщи, че към този момент има място в парадайса, тъй като е " избавил милиони животи " с помощта на битката си против тютюнопушенето. " Когато отида на небето, не съм сигурен, че ще би трябвало да ме разпитват. Вярвам, че ще вляза напряко ", съобщи той пред Си Би Ес. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР