Американският конгресмен Ричи Торес призова всички страни да признаят независимостта

...
Американският конгресмен Ричи Торес призова всички страни да признаят независимостта
Коментари Харесай

Конгресмен от САЩ: Западът отиде прекалено далеч в угаждането на Сърбия

Американският конгресмен Ричи Торес прикани всички страни да признаят независимостта на Косово, като съобщи, че Западът е отишъл прекомерно надалеч в " угаждането " на Сърбия, оповестява Албанското радио и телевизия.

Торес упрекна Сърбия, че е „ протегнатата ръка на Русия “, а за Прищина сподели, че е съдружник на Съединени американски щати и заслужава поддръжка „ в борбата със Сърбия “.

Косово заслужава признание, то заслужава поддръжка в борбата против Сърбия, която е прокурист на Русия, и ние би трябвало да подкрепим демокрацията на Косово. Притеснен съм от обстоятелството, че Западът е отишъл прекомерно надалеч в угаждането на Сърбия, сподели Торес, представен от Българска телеграфна агенция.

На 10 януари сръбският външен министър Ивица Дачич сподели, че сега 106 от 193 страни в света не признават независимостта на Косово. 

В началото на януари президентът на Сърбия Александър Вучич съобщи, че девет страни са отдръпнали признаването на Косово и че се чака и десета да го направи, без да показва за коя страна става въпрос. Според Вучич деветте страни са Сомалия, Буркина Фасо, Габон, Есватини (Свазиленд), Либия, Гвинея, Антигуа и Барбуда, Света Лусия и Малдивите.

Напрежението сред Белград и Прищина е непрекъснато, откогато Косово разгласи самостоятелност през 2008 година, която Сърбия отхвърля да признае. Европейският съюз и Съединени американски щати пробват да оказват помощ на двете страни да възстановяват връзките си, само че към този момент без триумф.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР