Американският дипломат и бивш посланик на САЩ в България Джеймс

...
Американският дипломат и бивш посланик на САЩ в България Джеймс
Коментари Харесай

Пардю намира за жалко България да спре РС. Македония за ЕС

Американският посланик и някогашен дипломат на Съединени американски щати в България Джеймс Пардю намира за към Европейския съюз, разяснява той в изявление за БНР.

" Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз до момента в който Северна Македония се пробва да получи участие. Но не съм сигурен дали си коства да се основава злост сред държавните управления на двете страни и народите им ".

Според него в изборите за президент и Конгрес на Съединени американски щати, макар поляризацията сред съперниците и последователите на Доналд Тръмп, демокрацията е победила. " Преди 4 години Доналд Тръмп заявява, че е станал президент, с цел да постави завършек на " американската кланица ". Така назова той политиката на предшествениците си. Е, съумя ли в това си начинание? "

" Когато Тръмп говореше за " американска кланица ", всички помислихме, че това е визията му за времето преди него. Но излезе, че точно той беше " американската кланица ". Той нанесе повече вреди на американската народна власт от който и да било. Според мен тази " кланица " свършва с избирането на Джо Байдън за президент на Съединените щати за идващите 4 години. "

Попитан дали, губещият ще е американският народ, тъй като остава надълбоко разграничен, Пардю разяснява, че " огромният победител в тези избори е демокрацията. Защото Тръмп, с и автократските му пристрастености, беше отритнат. И беше предпочетен човек, който ще възвърне доверието в министерството на правораздаването, във ФБР и в другите демократични институции. "
 Байдън: Оставете гнева зад себе си, имаме невероятна опция да градим бъдещето
Байдън: Оставете гнева зад себе си, имаме невероятна опция да градим бъдещето

„ Моята отговорност е да съставлявам всички американци "...

" Немалката поддръжка за Тръмп се дължи значително на икономическия триумф през първите 2 години на мандата му. На тези избори хората демонстрираха, че не се опасяват толкоз от КОВИД-19, що се касае за работните си места. Затова той означи прочут триумф, с помощта и на положителното показване на борсовите показатели и на непрекъснатите си хвалби за стопанската система. Но беше надвит от пристойност и подготвеност - Джо Байдън има голям опит, знае по какъв начин се ръководи и съгласно мен ще свърши чудесна работа. "

" Трудно е да се каже. Със сигурност президентът Тръмп ще продължи да заплашва и да упреква, да оспорва изборите в съдилищата и да твори какви ли не още политически нелепици. Но в края на краищата резултатите ще бъдат доказани и той ще напусне Белия дом на 20 януари. Тръмп има капацитет да нанесе доста вреди дотогава, единствено поради злобния си темперамент. Но се надявам, че у него ще надделеят по-силни импулси и ще постъпи вярно и просто ще се отдръпна ", по отношение на близо 70 милиона души, дали своят вот за Тръмп и дали тръмпизмът остава мощна политическа наклонност.

" В дълготраен проект явно в Републиканската партия ще останат уверени, че тръмпизмът е трайна наклонност. И много огромна част от тях ще продължат да го поддържат, най-малко за известно време. Но не считам, че тръмпизмът ще остане мощ. Не. "

" Байдън ще има опция - също както Тръмп - да трансформира някои неща посредством укази и мисля, че ще му се наложи да прибягва доста пъти до това. Но това, върху което резултатите от изборите за Конгреса нямат въздействие, е външната политика. Президентът има голяма власт в тази област. Както и за националната сигурност. "

" Едно от огромните разочарования за мен от ръководството на Тръмп е, че той подкопа способността на Америка да насърчава разпространяването на демокрацията по света. Защото сподели властнически уклон и надлежно не беше заинтригуван от усилване на демокрацията. Но това ще се обърне в този момент. "

" Според мен, едно от първите неща, които би направил Байдън като президент, ще е да се види с демократичните ни съдружници в Европа и в Азия, с цел да им подсигурява, че сме решени да запазим съдействието си с тях. Това ще е една от огромните промени - Байдън ще се опита да възвърне връзките, които Тръмп обтегна толкоз доста през четирите си години в Белия дом. Смятам също, че Байдън ще е доста по-склонен да поддържа Организация на обединените нации и другите интернационалните институции. "

" Нека да отбележа, че ние - Съединените щати, и най-близките ни европейски сътрудници, не постоянно сме били на едно мнение за всичко. През годините сме имали разногласия по голям брой въпроси, само че постоянно сме ги преодолявали дружно. И съм уверен, че ще върнем към практиката на основата на благосклонност да решаваме проблемите посред ни. Като в едно семейство на западни демокрации. Не считам, че Тръмп е съумял непоправимо да унищожи тази връзка. "

" Не считам, че един президентски мандат в отдавнашното ни съдействие в Европа - още от основаването на Съединените щати, е в положение да унищожи изцяло връзките ни. Да, в Европа има някои съперници на Америка, които биха се радвали, в случай че тези връзки бъдат разрушени - не на последно място измежду тях са нашите другари руснаците. Но не мисля, че това ще се случи. Отношенията ни са дълбоки и всеобхватни. Да, те понесоха удари от Тръмп, само че това не е необратимо. "
 Съветник на Байдън: Съединени американски щати би трябвало да по-активни на Балканите, дружно с Европейски Съюз
Съветник на Байдън: Съединени американски щати би трябвало да по-активни на Балканите, дружно с Европейски Съюз

Общи старания на трансатлантическата общественост...

" Съединените щати ще бъдат към този момент очевидно по-ангажирани с Европа, както и с НАТО. А България има глас и на двете места. Смятам също, че и балканският район ще усети по-голям интерес от Вашингтон. Джо Байдън познава Балканите още от началото на войната в Босна и е добре осведомен с проблемите в района. През годините на Тръмп, с изключение на странното нещо, което Ричард Гренел направи в Косово, Съединените щати бяха вдигнали ръце от балканските политически проблеми. Това ще се промени и ще е в полза на България. Тя би трябвало да следи и да взе участие по подобаващ метод. "

Въввръзка с желанията на българското държавно управление да блокира, най-малко краткотрайно, началото на договаряния за участие на Република Северна Македония в Европейския съюз, Пардю изясни, че " има заплаха и двете страни да създадат огромна неточност. Преди всичко част от националния интерес на България е Северна Македония да е членка на НАТО и на Европейския съюз. България би трябвало да е в близки връзки на съдействие с тази своя съседка. "

" Знам, че е изкушаващо за България да се опита да се възползва от позицията й на членка на Европейския съюз до момента в който Северна Македония се пробва да получи участие. Но не съм сигурен дали си коства да се основава злост сред държавните управления на двете страни и народите им. "

" Премиерът на Северна Македония е доста напредничав човек. Той имаше смелостта да се споразумее с Гърция по разногласието за името. Много съм впечатлен от него. Той прави доста добра работа за страната си. Много ще е тъпо България да спре процеса на европрисъединяване на Северна Македония поради историята и езика. "

" В края на краищата и ние приказваме британски, само че нямаме никакво предпочитание да се постановяваме на Англия. Всяка страна може да назова езика си както желае. Това си зависи от нея. Историческите разногласия в никакъв случай не се вземат решение дефинитивно. Учените спорят в продължение на епохи. Оставете ги да си правят работата в този момент. Има метод да я свършат - двете страни имат толкоз доста общо между тях. "

" Много бих желал да видя връзки на съдействие сред Северна Македония и България. Приятел съм и на двете страни. Безпокои ме тази обсада. Тя не е в дълготраен български интерес. "
 Тръмп загуби Балканите - Съединени американски щати да притиснат България за Македония, поучава някогашен началник в ОССЕ
Тръмп загуби Балканите - Съединени американски щати да притиснат България за Македония, поучава някогашен началник в ОССЕ

А суперсилата Съединени американски щати би трябвало да спре България и Сърбия да пречат на балканския диалог
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР