Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън призова израелския премиер Бенямин Нетаняху
Коментари Харесай

Блинкън призова Нетаняху и Абас да върнат спокойствието в региона

Американският държавен секретар Антъни Блинкън прикани израелския министър председател Бенямин Нетаняху и палестинския президент Махмуд Абас да върнат спокойствието в района. Блинкън организира телефонен диалог с двамата водачи, съобщи Франс прес.

Той напомни привързаността на Вашингтон към намиране на решение с две страни на израело-палестинския спор и изрази възраженията си против политиките, излагащи на заплаха приложимостта на това решение, разясни Нед Прайс, представител на Държавния департамент.

Държавният секретар е подчертал пред двамата водачи незабавната потребност за израелците и палестинците да подхващат ограничения, с цел да върнат спокойствието в района. Той е подчертал и мощното опълчване на Съединени американски щати на едностранни ограничения, които водят до спомагателна ескалация на напрежението.

Призивът на Блинкън идва в миг на ново израело-палестинско напрежение, взело жертви и от двете страни и седмица, откакто Израел реши да легализира девет израелски селища на окупирания Западен бряг и да построи и нови жилища в тях.

Същевременно американският дипломат в Израел Том Найдс съобщи, че израелският министър председател би трябвало да напредва постепенно с пораждащата дискусия и митинги промяна на правосъдната система, поради която Вашингтон по-трудно ще може да оказва помощ на Израел за определяне на връзки със Саудитска Арабия или пък за справяне с Иран, съобщи Ройтерс.

" Ние споделяме на премиера, както аз бих споделил на децата си, внимавай какво правиш, забави темпото, пробвай се да постигнеш консенсус, сплоти другите страни ", сподели дипломатът пред Си Ен Ен.

" Израелският министър председател желае да направи огромни неща. Окей. Той ни споделя, че желае да направи огромни неща. Аз му споделих стотици пъти, че ние не можем да отделяме време за нещата, по които желаеме да работим дружно, в случай че вашия заден двор гори ", съобщи посланикът.

По мотив на този коментар израелският министър, отговарящ за въпросите на диаспората Амихай Хилки, съобщи пред радио " Кан ": " Казвам на американския дипломат, да внимава какво прави, да си гледа личните каузи. Казва му, че той не е суверен тук, с цел да дискутира правосъдната промяна ". Министърът добави по адрес на посланика: " Ние със удовлетворение обсъждаме дипломатическите въпроси и въпросите, свързани със сигурността с вас, само че уважавайте нашата народна власт ", написа Българска телеграфна агенция.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР