Американските войници може да останат в Афганистан и след 31

...
Американските войници може да останат в Афганистан и след 31
Коментари Харесай

Британски войници: Майките хвърляха бебета си към нас

Американските бойци може да останат в Афганистан и след 31 август, а представител на талибаните изключи демокрацията като вид за Афганистан. Това са част от акцентите по тематиката за Афганистан в английския вестник "Гардиън ". Темата за протичащото се в Близкия изток, отразена в задгранична преса, показва в резюме Българска телеграфна агенция.

Изданието отбелязва, че в изявление през вчерашния ден за американската телевизия Ей Би Си президентът Джо Байдън е споделил, че в случай че има останали жители на Съединени американски щати и след крайния ср за евакуация 31 август, американските военни ще останат, до момента в който не изведат всеки един от тях. Представител на талибаните пък декларирал, че в Афганистан няма да има безусловно никаква демократична система, тъй като за нея няма никаква база в страната.

"Гардиън " разгласява и изчерпателен материал по тематиката със заглавие "Панджшер е мощен ": последната твърдина на Афганистан против талибаните ".

В публикацията се отбелязва, че представители на разпадналото се държавно управление отпред с вицепрезидента Амрула Салех са се зарекли да се съпротивляват против новия режим, а средище на тази опозиция е Панджшерската котловина, намираща се северно от Кабул в планината Хиндукуш.

В материала се напомня, че този регион е място на опозиция от десетилетия - първо против Съветския съюз през 80-те години на предишния век, а след това и против талибаните през идващото десетилетие.
Афганистански майки хвърлят бебетата си на английските бойци през бодливата тел на летището в Кабул, до момента в който талибаните ги бият, написа различен английски вестник - "Индипендънт " в репортаж от мястото на събитието, цитирайки думи на английски десантчик.

"Майките бяха обезверени, те бяха пребивани от талибаните. Крещяха "спасете бебето ми " и хвърляха бебета си към нас. Някои бебета падаха върху бодливата тел. Това, което се случи, беше извънредно. До края на вечерта измежду нас нямаше нито един, който да не плачеше ", споделил военнослужещият.

Тази заран английският министър на защитата Бен Уолъс обаче съобщи, че страната му не може да изтегля от Афганистан непридружени малолетни.
Великобритания ще влага в центрове в трети страни, които да преглеждат молбите на афганистанци за леговище, сподели Уолъс. Той призна, че съперниците на Запада ще видят в изтеглянето му от Афганистан знак за уязвимост.

Насилие и обезсърчение, до момента в който афганистанците се пробват да избягат от страната - по този начин разказва картината "Индипендънт " и отбелязва, че тези подиуми на брутално принуждение са се разиграли по един от маршрутите към военната част на летището, откъдето хиляди хора, които са в заплаха поради джихадистите, биват извозвани в сигурност със самолети от Съединени американски щати, Англия и други непознати страни.

Талибаните насочват вниманието си към ръководството, само че митинги, празната хазна и изолацията ги изправят пред предизвикателство, написа в. "Вашингтон пост ".
Американското издание отбелязва, че през вчерашния ден са се усетили признаци на опозиция против хватката на талибаните върху Афганистан, откакто са избухнали митинги в минимум два огромни града, които са провокирали силова реакция от страна на радикалите. Това съгласно вестника е извадило нескрито провокациите, които чакат групировката, до момента в който тя се пробва да се преобразува от бунтовническа секта в ръководеща мощ.

"Вашингтон пост " добавя, че репресиите против митингите са станали в миг, когато талибанските бойци още веднъж са били упрекнати, че са употребявали пукотевица и принуждение в опитите си да овладеят тълпите на интернационалното летище в Кабул, където хиляди хора са са събрали през последните дни, надявайки се да намерят място на евакуационните полети.

Друг американски всекидневник - "Уолстрийт джърнъл ", разяснява, че талибаните са употребявали мощ против протестиращи и са попречили евакуацията от Кабул.
Насилието против стачкуващи в източните градове Джалалабад, Хост и Асадабад влиза в несъгласие с обещанието за приобщаващо ръководство и всеобща прошка, прокламирано от талибаните, откогато превзеха афганистанската столица в неделя, написа изданието.

В. "Ню Йорк таймс " отбелязва, че тези първи съпротивителни дейности са тест за несигурното бъдеще на Афганистан.
Американското издание разяснява, че до момента в който талибаните се пробват да консолидират своя надзор върху страната, те са се сблъскали с първите провокации пред обновеното си ръководство, употребявайки мощ, с цел да разпилян митингите в два огромни града.

В различен материал по тематиката, озаглавен "Скорост и насила: тактиката на талибаните, с която те превзеха Афганистан ", "Ню Йорк таймс " отбелязва, че бунтовниците са договаряли излъчвания и са завземали пътища и оръжия, което им е осигурило пропагандни победи и независимост бързо да се възползват от всяка нова опция, която се е отваряла по този метод пред тях.

Съединени американски щати се мъчат да ускорят евакуациите от Кабул, написа в. "Файненшъл таймс ".
Британското издание отбелязва, че Пентагонът е признал, че "не е близо " до осъществяването на заложените цели, на фона на известия, че талибаните блокират достъпа до летището.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР