Американските власти и Европол съобщиха за задържането в Канада на

...
Американските власти и Европол съобщиха за задържането в Канада на
Коментари Харесай

Руснак е задържан за хакерство в Канада

Американските управляващи и Европол оповестиха за задържането в Канада на руснак с канадски паспорт, упрекнат, че е провел едни от най-мащабните хакерски офанзиви с рансъмуер (софтуер за искане на откуп), съобщи Франс прес.

Михаил Василиев е употребявал зловредния програмен продукт ЛокБит, с цел да прави офанзиви против значима инфраструктура и огромни индустриални предприятия по целия свят, се оповестява в изказване на Европол, в което се прецизира, че той е прочут с настояванията си за големи откупи, възлизащи на сред 5 и 70 млн. $, съобщи Българска телеграфна агенция.

Трийсет и три годишният обвинен към този момент чака решение по искане за екстрадиция от страна на Съединени американски щати, показва в официално съобщение американското министерство на правораздаването.

Василиев е застрашен с присъда от до 5 години затвор, в случай че бъде наказан.

" Това задържане е резултат от траяло повече от две години и половина следствие вътре в хакерската група ЛокБит, чиито жертви са станали няколко души в Съединени американски щати и по света ", сподели заместник-министърът на правораздаването на Съединени американски щати Лайза Монако.

Заподозреният е задържан на 26 октомври в канадската провинция Онтарио след следствие, извършено от Националната френска жандармерия с поддръжката на Европол, Кралската жандармерия на Канада и ФБР, уточни в официално съобщение Европол.

Задържането е резултат от извършена интервенция в Украйна през октомври, при която са били задържани двама съучастници на обвинения, добавя Европол.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР