Американските разузнавателни служби все още не изключват хипотезата за инцидент

...
Американските разузнавателни служби все още не изключват хипотезата за инцидент
Коментари Харесай

ЦРУ: Covid-19 е пуснат от лаборатория

Американските разследващи служби към момента не изключват хипотезата за случай в лаборатория, който би могъл да изясни появяването в китайския град Ухан на коронавирусната пандемия.

Това обявиха представители на разследващата общественост на Съединени американски щати на тяхното първо чуване в комисии в американския Конгрес, откогато бяха определени на постовете си, съобщи Франс прес, цитарана от Българска телеграфна агенция.

Директорката на националното разузнаване на Съединени американски щати Аврил Хейнс сподели, че разследващата общественост не знае тъкмо по кое време, по какъв начин или къде е станало първичното предаване на вируса на Ковид-19. Тя загатна, че в тази тенденция има две теории - едната, че коронавирусът се е появил при човешки контакт със инфектирани животни, а другата - че е резултат от случай в лаборатория.

Хейнс добави, че разузнаването продължава да работи по този въпрос и да събира информация.

Директорът на Централно разузнавателно управление на САЩ Уилям Бърнс сподели, че неговата организация прави всичко, което може, и употребява всички запаси разполагаем, с цел да обясни произхода на ковид.

" Но това, което е ясно за нас и за нашите специалисти, е че китайските ръководители не бяха изцяло откровени или транспарантни в тяхното съдействие с Международната здравна организация по отношение на произхода на ковид ", добави той.

Разузнавателните служби сътрудничат с други държавни организации и университети, с цел да се опитат да открият от кое място идва тъкмо вирусът, сподели пък военачалник Пол Накасоне, началник на организацията за военно разузнаване.

Тезата за приключване на вируса от Института по вирусология в Ухан беше защитавана от администрацията на Доналд Тръмп, който се базираше на разследващи информации. Китай постоянно е отричал тази опция.

В отчета си през март интернационалните специалисти на СЗО решиха като извънредно невероятна теорията, съгласно която коронавирусът е могъл да се изплъзне от Института по вирусология в Ухан. Но шефът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейсус изиска малко след публикуването на отчета да се продължи следствието по тази догадка, като означи, че интернационалните специалисти са му споделили, че са имали компликации да получат достъп до необработени данни по време на престоя си в Китай.

На чуването в комисията по разузнаване в Сената представителите на разследващата общественост загатнаха Китай и в друга връзка, съобщи Ройтерс. Хейнс сподели, че Китай е непостижим приоритет за разследващата общественост на Съединени американски щати и посочи някои аспекти на китайската опасност, като кибер качествата и районната експанзия на Пекин. Тя обрисува Китай като съперник, който насочва провокации към Съединени американски щати в доста области.

Директорът на ФБР Кристофър Рей пък сподели, че неговата организация стартира ново следствие, обвързвано с Китай на всеки 10 дни.

Относно хакерските атаки в по-общ проект на чуването Бърнс сподели, че близо една трета от работната мощ на Централно разузнавателно управление на САЩ е фокусирана върху проблеми, свързани с киберпрестъпността и киберсигурността.

Накасоне и Рей пък споделиха, че разследващите организации би трябвало да се употребяват с повече информации от компании по отношение на киберзаплахите, само че не поддържа непосредствено апели на някои членове на Конгреса за закон, който ще изисква повече старания в тази тенденция от компании като Facebook и Туитър.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР