Американските облигации излизат от най-лошата си година от почти половин

...
Американските облигации излизат от най-лошата си година от почти половин
Коментари Харесай

Облигациите завършват най-лошата си година в историята: ще бъде ли 2023-а по-добра?

Американските облигации излизат от най-лошата си година от съвсем половин век водене на доклади и наподобяват подготвени за по-добро показване през 2023 година, съгласно стратези и мениджъри на активи. Инфлацията най-сетне демонстрира явни признаци на намаляване, въз основа на по-меките от предстоящото потребителски показатели от ноември и октомври - давайки опция на политиците на Федералния запас да преминат към по-малко нападателни покачвания на лихвите през идната година и да спрат, в случай че е належащо.

Прогнозите плануват 10-годишният лихвен % да завърши идната година на към 3.5%, почти там, където е сега, след малко пътешестване към 4% през първото тримесечие. Това би означавало атрактивна входна точка за евентуални купувачи, където към момента да влизат. " Смятаме, че огромна част от преоценката на доходността на държавните облигации към този момент е осъществена и че това са най-хубавите основи за облигациите, които наподобява са претърпели по-голямата част от загубите си за повече от десетилетие ", сподели Лорънс Гилъм, основан в Шарлот, Северна Каролина пълководец за закрепени приходи за брокера LPL Financial.

" Смятаме, че вероятностите за закрепения приход са много привлекателни на актуалните равнища и считаме, че възвръщаемостта на закрепения приход ще бъде по-добра през идната година ".

Най-големият риск би бил, в случай че инфлацията, измерена посредством годишния номинален % на показателя на потребителските цени, не падне под 4.5% или 5% доникъде на 2023 година по отношение на най-скорошното си равнище от 7.1% през ноември - което би принудило Федералният запас да увеличи лихвения % на федералните фондове до 6% от настоящето му равнище сред 4.25% и 4.5%, сподели още Гилъм. Дори и по този начин, " ще са нужни доста по-високи лихвени проценти - 7% до 8% в доходността на държавните облигации - с цел да се генерира същото негативно показване като тази година ".

Токсична композиция от непрекъснато " гореща " инфлация, движеща се към върхове от четири десетилетия, плюс поредност от покачвания на лихвените проценти от Фед от март насам докара до наказателна ликвидация на държавните облигации през по-голямата част от 2022 година - тласкайки 10-годишната рентабилност нагоре с 1.88 процентни пункта от равнището си на затваряне на 3 януари от 1.63%. Доходността и цените се движат в противоположни направления, което значи, че внезапното повишаване през 2022 година на 10-годишния лихвен % бе съпроводено от падаща цена в главните държавни облигация, което ощетява съществуващите притежатели на дълг.

Индексът на съвкупните облигации на Bloomberg - най-широкият вътрешен измерител на главния пазар на дългови принадлежности и който включва държавни облигации, скъпи бумаги, обезпечени с ипотеки на организации и корпоративен дълг с капиталов клас - е намалял с 11.2% тази година доникъде на декември. Това бе най-лошото годишно показване на показателя от 1976 година насам, най-ранният интервал, в който е почнало събирането на данни. Облигациите бяха нулева точка за опора в среда на неустойчивост на финансовите пазари през 2022 година, която също докара до двуцифрени загуби за показателите S&P 500 и Nasdaq Composite, защото вложителите се тревожеха за въздействието на по-високите лихвени проценти.

Доходността на държавните облигации отразява вероятностите за стопанската система на Съединени американски щати и лихвените проценти на Федералния запас, макар че референтната 10-годишна рентабилност - която дефинира долната граница на разноските по заеми за американски компании и семейства - изненада мнозина, като спадна по отношение на равнищата си от октомври макар упованията, че политиката на Фед ще продължи с покачванията на лихвите при започване на идната година. Анализаторите от BNP Paribas, JPMorgan Chase & Co. и Deutsche Bank са измежду тези, които виждат референтната 10-годишна рента да завърши идната година на или покрай 3.5%, което е в сходство със междинната оценка на 45 специалиста.

Прогнозите допускат, че всяко повишаване на облигациите през идната година евентуално ще бъде лимитирано и в случай че стопанската система на Съединени американски щати изпадне в криза, тя би трябвало да е плитка. Прогнози в края на 2023 година за 10-годишната рента: Barclays - 3.75% след постигане на 4.1% през 1Q BNP Paribas - 3.5% след пик от 4.3% BMO Capital Markets - 3% след постигане на 3.5% през 1 тримесечие Deutsche Bank - 3.65% след постигане на 4% през 1 тримесечие JPMorgan Chase - 3.4% след постигане на 4% през март.

Лошото изцяло показване на бранша на облигациите за 2022 година пристигна като груба изненада за вложителите, привикнали със постоянното показване на закрепения приход по време на 40-годишен интервал на бичи пазар. Това е по този начин макар периодическите пристъпи на пазаруване, които се появиха в края на октомври, през ноември и още веднъж в средата на последния месец на 2022-ра фгодина, след по-меките данни за инфлацията в Съединени американски щати.

10-годишната рентабилност сега от към 3.5% основава благоприятни условия за обичайните спестители, които са стояли надалеч от държавните облигации, " да се върнат на пазара, тъй като могат да получат рентабилност, която не са виждали от повече от 10 години ", сподели Джей Сомарива, ръководещ сътрудник и началник на ръководство на активи в основаната в Питсбърг Fort Pitt Capital Group, която управлява активи на стойност 4.2 милиарда $. " По-голямата част от вложителите с закрепен приход, за които купуваме, държат до падежа ", сподели той в изявление за MarketWatch.

Разбира се, прогнозирането е повече изкуство, в сравнение с просвета и доста неща могат да се случат от в този момент до края на 2023 година По същото време предходната година, да вземем за пример, анализаторите чакаха 10-годишният % да се увеличи с към 2% до почти в този момент - което се оказа повече от цялостен процентен пункт под действителната мярка. Колин Мартин, пълководец с закрепен приход за Charles Schwab, сподели по имейл - " не чакахме инфлацията да нарасне толкоз високо, колкото се случи, и вследствие на това не чакахме толкоз доста нараствания на лихвените проценти от Фед ". Мартин сподели, че Charles Schwab в този момент вижда 10-годишната рентабилност в края на 2023 година сред 3% и 3.25%, макар че може да стигне по-рано до тези равнища и би трябвало да тества още веднъж равнището от 4.25% в близко бъдеще.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продабжа на активи на финансовите пазари
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР