Американските борсово търгувани фондове имаха силна 2023 г., привличайки около

...
Американските борсово търгувани фондове имаха силна 2023 г., привличайки около
Коментари Харесай

Какво се случи с ETF-те през 2023-а и какво да очакваме през новата година?

Американските борсово търгувани фондове имаха мощна 2023 година, привличайки към 580 милиарда $ чисти притоци от активи, което докара до рекордните 8,1 трилиона $ към 27 декември, съгласно данни на FactSet.

ETF-те, проследяващи бенчмарка S&P 500 с огромна капитализация, който се увеличи с 24,6% тази година, са отбелязали най-силните чисти притоци през 2023 година измежду близо 700-те фонда, проследявани от MarketWatch, съгласно данни на FactSet.

SPDR S&P 500 ETF Trust SPY, най-големият и най-стар ETF в света с ръководени активи от $493 милиарда, записва най-големите чисти потоци от над $47 милиарда тази година досега, следван от VOO на Vanguard S&P 500 ETF с $41 милиарда и iShares Core IVV на S&P 500 ETF 36 милиарда $ за същия интервал, съгласно данни на FactSet.

По отношение на представянето от началото на годината фондовете, свързани с технологиите, демонстрираха незабравим поврат през 2023 година, откакто се сблъскаха с плевел мечи пазар миналата година. Някои от ETF-те, проследяващи тежкия софтуерен показател Nasdaq 100 NDX, както и акциите на полупроводниците, приключиха 2023 година с облаги от повече от 50%, с помощта на покачването на акциите от " Великолепната седморка ".
 Как и за какво да инвестирате в дивидентни ETF-и и кои са най-хубавите през октомври
Как и за какво да инвестирате в дивидентни ETF-и и кои са най-хубавите през октомври

Пacивнитe индeĸcни фoндoвe имaт нaй-ниcĸитe ĸoeфициeнти нa paзxoдитe

Fidelity Blue-Chip Growth ETF FBCG скочи с 58,7% през 2023 година, с цел да се трансформира в най-добре представящия се фонд в Съединени американски щати, като се изключи ETN и артикули с ливъридж, съгласно данни на FactSet.

WisdomTree U.S. Quality Growth Fund QGRW се увеличи с 56,2% тази година, до момента в който Invesco QQQ Trust Series I QQQ се увеличи с 55,6% през 2023 година Печалбите във всички тези фондове бяха подхранвани от солидно рали на софтуерни акции с мега капитализация като Apple и Nvidia Corp. NVDA, които са нарастнали надлежно с 49% и 239% тази година, съгласно данните на FactSet.

Ще продължат ли тези ETF тактики да процъфтяват през 2024 година? Ще се появят ли други, които да обезпечат по-голяма възвръщаемост през идната година? Ето по какъв начин един анализатор на CFRA ETF вижда оформянето на нещата през новата година.

Технологично насочените ETF за напредък ще продължат да се открояват през 2024 г

Скорошното мощно показване на софтуерните и насочените към напредък ETF-и евентуално ще продължат през 2024 година, въпреки и с по-висока волатилност, съгласно Аникет Улал, старши вицепрезидент и началник на ETF данни и разбори в CFRA.

Таблицата по-долу обобщава най-добре представящите се ETF подкатегории през 2023 година, като се изключи ETF с ливъридж и противоположните ETF. Най-добрите ETF браншове включват тематики, свързани с технологиите и растежа, като финтех, криптовалута, полупроводници, програмен продукт и метавселена. " Тези тематики е доста евентуално да продължат да имат мощна година през 2024 година ", сподели Улал.

Едно терзание за вложителите е дали ETF, свързани с софтуерните браншове, могат да продължат да нарастват през 2024 година Но анализаторите на CFRA считат, че някои от най-големите софтуерни компании имат мощни салда и парични потоци, тъй че те би трябвало да бъдат " сигурни убежища " с " надолнище към растежа " идната година.

" Въпреки неотдавнашния растеж, ръководен от изкуствения разсъдък, софтуерният бранш към момента се разраства до своя мултипликатор, а ETF като Technology Select Sector SPDR Fund XLK към момента нямат пенливи коефициенти ", сподели Улал в петъчна записка за клиент.

Междувременно големите количества пари в брой, паркирани във фондовете на паричния пазар в Съединени американски щати, също биха могли да продължат ралито на бичия пазар през идната година.

Към 20 декември към момента има 5,9 трилиона $ във фондове на паричния пазар в Съединени американски щати, съгласно данни, събрани от Института за капиталови компании. Но като се има поради ралито на фондовия пазар през 2023 година и " евентуалният поврат " към понижаване на лихвените проценти през идната година от Федералния запас, Улал и неговият екип виждат, че вложителите реалокират пари от сходни на пари принадлежности и мигрират назад към портфейли 60/40 до увеличение на експозицията им в акции през идната година, написа той.

Продължаващ напредък на ETF, основани на варианти

ETF, употребяващи тактики, основани на варианти, като да вземем за пример ETF с покрити колове или ETF с дефиниран резултат, получиха избухлива известност през 2023 година Те имат " дълготрайна резистентност " в поддържането на интереса на вложителите през идната година, сподели Улал.

По-конкретно, най-големият ETF с затрупан прът в Съединени американски щати, JPMorgan Equity Premium Income ETF JEPI с $31 милиарда, е отбелязал чисти притоци от $13 милиарда през миналата година и е измежду първите пет фонда, привличащи най-вече капитал през 2023 година, съгласно данните на FactSet.

ETF с покрити колове или ETF с опционен приход е фонд, който употребява тактика за варианти, наречена покрити колове, за генериране на доходи посредством събиране на награди. При покрита прът търговия вложителите продават прът алтернатива за актив, който имат, което дава на купувача на опцията правото, а не задължението, да закупи актива от тях на избрана цена " страйк " на или преди избран дата.

Когато цената на актива се намали и не доближи " страйк " цената преди датата на приключване, прът опцията ще изтече, само че вложителите към момента могат да запазят наградата като свое погашение.

Ето за какво тактиката за покрити колове нормално се показва добре в странична или нестабилна пазарна среда, защото вложителите ще бъдат обезщетени, в случай че се откажат от облагата в акции с по-висока награда за варианти.

Повече за ETF с покритие: Този вид ETF е предопределен да хеджира против неустойчивост и да помогне на вложителите да се ориентират в плевел фондов пазар

Улал приписва възходящата известност на ETF, основани на варианти, на триумфа на JEPI, както и на ETF компаниите, които безмилостно уголемяват своите пакети с покрити колове и буферни ETF през 2023 година, макар че тези тактики са склонни да се показват по-слабо на бързо възходящ фондов пазар.

" Потоците евентуално са умерени [през 2024 г.] спрямо това, което видяхме през миналата година, само че не мисля, че потоците ще бъдат негативни или тази категория ще изчезне ", сподели Улал в следващо изявление за MarketWatch. " Това, което се случва, е, че има вложители, които са подготвени да търгуват или да пожертват част от представянето на акцията за приходи или отбрана от спадове. "

На този декор Улал вижда основаните на варианти ETF тактики да продължат да порастват през 2024 година, макар че ще бъдат подложени на тестване, в случай че актуалната наклонност на бичия пазар продължи.

ETF на нововъзникващи пазари без противодействие, обвързвано с Китай

Според Улал, вложителите в ETF може да изискат да " отделят " експозицията си на нововъзникващи пазари, като преразгледат обвързваните с Китай активи в своите ETF портфейли.
 Този ETF подсигурява на вложителите нулеви загуби
Този ETF подсигурява на вложителите нулеви загуби

Предложението не е за тези, които търсят висок риск

Да имаш висока експозиция към Китай в холдинги на нововъзникващи пазари беше предизвикателство за вложителите в ETF през 2023 година, защото Китай се показа доста по-слабо от другите разрастващи се пазари тази година заради по-бавно от предстоящото икономическо възобновяване след Covid, уязвимост в бранша на парцелите в страната и геополитически напрежение със Съединени американски щати, сподели Улал.

Експозицията към Китай в два от най-популярните ETF на нововъзникващи пазари, Vanguard FTSE Emerging Markets ETF VWO и iShares Core MSCI Emerging Markets ETF IEMG, възлиза надлежно на 31% и 24,4%, съгласно данните на FactSet. На собствен ред VWO се е повишил с 8,3%, до момента в който IEMG е повишен с 10,7% през 2023 година

Междувременно SPDR S&P China ETF GXC се срина с 12,8% през 2023 година, съгласно данните на FactSet. Но iShares MSCI Emerging Markets ex China ETF EMXC, който няма експозиция към Китай, е напреднал с 18,9% през същия интервал.

Една от опциите за вложителите би била да калибрират своята експозиция посредством съчетание на ETF на нововъзникващи пазари без Китай като EMXC с ETF, фокусирани върху Китай, сподели Улал.

Като опция, вложителите биха могли да изградят " EM ръкава " на своите портфейли със характерни за страната ETF или да употребяват дейни ETF като KraneShares Dynamic Emerging Markets Strategy ETF KEM, защото експозицията на този фонд в Китай се поправя динамично въз основа на фундаментални, оценъчни и механически сигнали, посъветва още специалистът.

Нарастващо търсене и конкуренция в категорията на ETF дейни облигации

Секторът на ETF с закрепен приход в Съединени американски щати е доминиран от фондове, които пасивно наблюдават съкровищни облигации като 10-годишните съкровищни облигации, при които в последно време се следи спад на доходността като полемики към пътя на лихвения % на Фед и допустимо завъртане към понижаване на лихвените проценти, не престават да заемат централно място през 2024 година

Но MarketWatch заяви предходната седмица, че търсенето на ETF с дейни облигации се е нараснало, като Vanguard започва два нови фонда за дейни облигации по-рано през декември на 2023 година Желанието за дейни облигационни ETF-и измежду клиентите на компанията е повишено доста през последните две години, сподели пред MarketWatch Джон Кроук, началник на интензивно ръководство на артикули с закрепен приход на Vanguard.

Междувременно компаниите, които преобладават в категориите ETF индексирани и дейни облигации, са разнообразни, означи Улал. В категорията ETF за индексирани облигации Vanguard се конкурира с обичайните противници BlackRock и State Street, до момента в който в категорията ETF за дейни облигации, където в този момент уголемява отпечатъка си, Vanguard се конкурира с мениджъри като JPMorgan, First Trust и PIMCO.

" Тази конкуренция ще окаже напън върху актуалните играчи, само че ще бъде добра за вложителите и ще бъде значима наклонност за наблюдаване през идната година ", сподели Улал.

*Материалът е с изчерпателен темперамент и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.

Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР