Американски учени са провели проучване, което свързва емисиите на парниковите

...
Американски учени са провели проучване, което свързва емисиите на парниковите
Коментари Харесай

Заради глобалното затопляне всички източни щати на САЩ е възможно да бъдат обхванати от смъртоносна бактериална инфекция

Американски учени са провели изследване, което свързва излъчванията на парниковите газове с разпространяването на рисковите бактериални болести в Съединени американски щати, при които смъртността доближава 20%, а множеството оживели остават инвалиди. Според прогнозите продължаващото световно стопляне на климата ще усили разпространяването на смъртоносните инфекции. Ако излъчванията са високи, болесттите ще стартират да се появяват във всеки щат по източното крайбрежие на страната, а годишният брой на случаите ще се удвои най-малко два пъти.

Бактериите Vibrio vulnificus виреят в топлите и плитки крайбрежни води и могат да инфектират порязванията или ухапванията от инсекти при контакт с морската вода. Вероятността човек, инфектиран с V. vulnificus, да почине е едно към пет. Това е и най-скъпият за лекуване морски патоген в Съединени американски щати. Пикът на болестта е през лятото, когато бактерията се популяризира бързо. Инфекцията се назовава „ болест на изяждането на плътта “, защото на доста оживели са ампутирани крайниците.

Ново изследване на английския Университет на Източна Англия демонстрира, че броят на инфекциите с V. vulnificus по източното крайбрежие на Съединени американски щати, което е международно огнище на такива инфекции, се е нараснал от 10 на 80 годишно през последните 30 години.

Това е първото изследване, което демонстрира по какъв начин се е трансформирало местоположението на заразяването с V. vulnificus по източното крайбрежие на Съединени американски щати и по какъв начин климатичните промени могат да повлияят на бъдещото разпространяване на заболяването. Изследователите с взели информацията за огнищата на на заразяване от медицинските центрове на Съединените щати за надзор и профилактика на болесттите. Това е дало опция на екипа учени да сформират карта на разпространяването на  V. vulnificus на север за интервала от 1988 до 2018 година. А информацията за температурата, която участва в тези бази данни е употребена за основаването на компютърни модели, които могат да сформират прогнози по отношение на случаите на това заболяване към края на 21-ви век.

Оказа се, че всяка година случаите са се появявали все по на север. В края на 80-те години на предишния век огнищата на заболяването бяха открити в Мексиканския залив и по южното атлантическо крайбрежие, само че бяха редки на север от Джорджия. Днес те могат да бъдат открити чак до Филаделфия.

Учените предвиждат, че до 2041-2060 година инфекциите могат да се разпространят в огромните обитаеми места към Ню Йорк. С увеличението на възрастното население, което е по-податливо на инфекции, годишният брой на случаите може да се удвои. До 2081-2100 година инфекциите могат да се появят във всеки източен щат на Съединени американски щати, като се вземат поради нездравословните парникови излъчвания и световното стопляне, което продължава и към този момент не е открит метод за неговото прекъсване или най-малко понижаване. Прогнозата е, че всяка година ще има от 140 до 200 инфекции от V. vulnificus.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР