Американски учени показаха, че ежедневна доза мултивитамини и минерали може

...
Американски учени показаха, че ежедневна доза мултивитамини и минерали може
Коментари Харесай

Ежедневна доза мултивитамини може да забави възрастовото отслабване на паметта

Американски учени демонстрираха, че ежедневна доза мултивитамини и минерали може да забави последователното намаляване на паметта, което е естествено с остаряването, заяви сп. " Ню сайънтист ".

В края на тригодишния интервал участниците в проучването, които са пиели мултивитамини от таблетка, са се показали по-добре в когнитивните тестванията и тестванията за памет спрямо взималите плацебо. Тяхната когнитивна възраст е била с 1,8 години по-малка. 

Лекарите от дълго време спорят за изгодата от мултивитамините. Някога те са препоръчвани като " застраховка " при непълноценно хранене въз основата на проучвания, посочили, че феновете им общо са по-здрави. При рандомизирани изследвания обаче се оказало, че за множеството здрави хора изгода от тях няма. Изглежда позитивните резултати са се дължали на това, че таблетките витамини са по-популярни измежду хората, които се грижат за здравето си и по други способи. 

В новото проучване на учени от университета в Уейк Форест, Северна Каролина, са взели участие съвсем 2300 души на възраст от 65 до 100 години. Лора Бейкър и екипът й са го почнали, с цел да ревизират дали флаванолите от шоколада, за които се твърди, че са потребни, могат да оказват помощ за закъснение на когнитивното утежняване с възрастта, написа Българска телеграфна агенция. Едната от групите в проучването е получавала общоприета таблетка мултивитамини и минерали за съпоставяне. 

Участниците са създали когнитивни проби за памет, диалект и математически умения по телефона при започване на проучването. След това рандомизирано са разпределени за групите на витамини или плацебо - по един път на ден три години. Когнитивните проби са повтаряни и през идващите две години. 

Всички групи се представяли приблизително по-добре след първата и втората година, а по-късно имало задържане - евентуално тъй като привикнали с тестванията. Резултатите на пиещите мултивитамини и минерали обаче били малко по-високи, в сравнение с хората с плацебо. В групата на флаваноли не били следени някакви значими изгоди. 

На кои съставни елементи на таблетките с мултивитамини се дължи позитивният резултат, не е известно. Ползата от тях е по-голяма при хората със сърдечно-съдови проблеми, евентуално тъй като тези заболявания са със обилни последствия за мозъка, сподели Бейкър. 

" Тези резултати са доста обещаващи и имат капацитет за важен резултат за публичното опазване на здравето ", разяснява Ребека Еделмайър от Асоциацията " Алцхаймер ". Те обаче не дават задоволително данни в поддръжка на рекомендация за потребление на такива добавки - резултатите би трябвало да бъдат доказани с повече участници. 

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР