Американски учени откриха свръхмасивна черна дупка, която се е отдалечила

...
Американски учени откриха свръхмасивна черна дупка, която се е отдалечила
Коментари Харесай

Откриха свръхмасивна черна дупка, която бяга от своята глактика

Американски учени откриха свръхмасивна черна дупка, която се е отдалечила от центъра на своята вселена на разстояние над 35 хиляди светлинни години. Изследователите изясняват това с последствията от въздействието на гравитационните талази, подбудени от катаклизма – обединение на две галактики и черните им дупки. Информацията е оповестена в четвъртък от НАСА. 

Учените са сравнили данните, получени от галактическия телескоп „ Хъбъл ” с тези на ренгеновия орбитален телескоп „ Чандра ”. За наличието на черна дупка свидетелства квазарът 3C 186. Тези ярки и най-древни от известните на астрономите звездни обекти са зародили в ранните стадии на еволюцията на Вселената и излъчват голямо количество сила. Предполага се, че в центъра им се намират свръхмасивни черни дупки. Засмуквайки окръжаващото вещество, те го форсират до скорости близки до светлинната и по този метод генерират лъчение, което може да се улови от телескопите. 

Астрономите обърнали внимание на нехарактерното разположение на 3C 186. " Когато видях това за първи път, разбрах, че следя нещо самобитно ” акцентира ръководителят на проучването Марко Киябердже от университета „ Джон Хопкинс ” в Балтимор, щата Мериленд. Обединихме данните, получени от „ Хъбъл ”, „ Чандра ” и от наблюденията на SDSS (Sloan Digital Sky Survey). Те показаха еднакъв сюжет на събитията ” продължи той. Той и неговите сътрудници дефинират масата на черната дупка като милиард пъти по-голяма от слънчевата. Обектът се е отклонил от центъра на своята вселена с над 35 хиляди светлинни години. Черната дупка се е отдалечавала от центъра на галактиката със скорост 7,6 милиона км в час. Това би разрешило да се премине дистанцията от Земята до Луната за три минути. 

Черните дупки, съгласно актуалната визия, имат толкоз гигантска маса, че никакви типове лъчи не могат да се откъснат от „ смъртоносната ” хватка на гравитационното им поле. Тези обекти в никакъв случай не излъчват нищо и по тази причина е невероятно да бъдат видени. Но астрофизиците се научиха да ги откриват по излъчването в рентгеновия диапазон, което се генерира към черните дупки. /БГНЕС

Източник: factor-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР