Американски служители днес казаха, че се страхуват, че Китай може

...
Американски служители днес казаха, че се страхуват, че Китай може
Коментари Харесай

Изтребители, кораби, наблюдение и други военни системи ще пазят Нанси Пелоси от Китай, ако посети Тайван

Американски чиновници през днешния ден споделиха, че се опасяват, че Китай може да нападна самолета на Нанси Пелоси, в случай че тя лети за Тайван, защото Пекин удвои опасността си да предприеме " мощни и решителни дейности ", в случай че ръководителят на Камарата посети острова, оповестява

Тези опасения значат, че в случай че Пелоси в действителност отиде в Тайван, което към момента не е ясно, американската войска ще усили придвижването на сили и средства в Индо-тихоокеанския район, споделиха публични лица.

Те обаче отхвърлиха да дадат детайлности за проектите, само че обявиха, че изтребители, кораби, наблюдаване и други военни системи евентуално ще бъдат употребявани за обезпечаване на припокриващи се защитни пръстени по време на полета й до Тайван и когато и да е на земята, оповестява изданието.

Американската войска също обмисля разполагането на многопрофилна работна група, която ще интегрира ракетни, електронни и кибер качества в Азия, съгласно японския новинарски издател Nikkei News.

Всяко задгранично пътешестване на почитан американски водач изисква спомагателна сигурност. Но длъжностни лица споделиха тази седмица, че визитата на Пелоси в Тайван, която ще стане най-високопоставеният определен чиновник на Съединени американски щати, посетил острова от 1997 година насам, ще надвиши нормалните защитни ограничения за пътешестване до по-малко рискови дестинации, добавя вестникът.

Това идва, откакто през днешния ден Китай предизвести, че Вашингтон " ще понесе последици ", в случай че Пелоси посети Тайван, дни откакто той заплаши да предприеме " строги и решителни дейности " против Съединени американски щати, в случай че пътуването се реализира.

„ Ако Съединени американски щати продължат да настъпват... американската страна ще понесе всички следващи последици “, сподели представителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан на постоянна конференция.

Самоуправляващият се 23-милионен Тайван живее под непрекъсната опасност от навлизане от страна на властнически Китай, който гледа на острова като на своя лична територия и се закле да го превземе един ден, със мощ, в случай че е належащо.

На фона на възходящото напрежение сред Съединени американски щати и Китай се чака президентът Джо Байдън и президентът Си Дзинпин да проведат петия си диалог в четвъртък.

Китай сподели през вчерашния ден, че всяко посещаване на Пелоси в Тайван ще се преглежда като опит за " поддръжка на независимостта на Тайван " и Пекин няма да си " затвори очите ".

Пекин и китайски военни специалисти предизвестиха, че визитата може да докара до невиждан риск от спор сред Китай и Съединени американски щати.

„ Като водач номер 3 в администрацията на Съединени американски щати, в случай че Пелоси упорства да пристигна в Тайван... това неизбежно ще аргументи извънредно съществени вреди на връзките сред китайските държавни управления и Съединени американски щати, както и сред двете военни сили, което ще докара до по-нататъшна ескалация на напрежението в Тайванския пролив ", сподели през вчерашния ден представителят на китайското министерство на защитата Тан Кефей.

„ Китайските военни няма да си затварят очите за това и ще отговорят със мощни ограничения, с цел да осуетят всяка външна интервенция и сепаратистки опити за „ самостоятелност на Тайван “, с цел да защитят пламенно националния суверенитет и териториалната целокупност “, сподели Танг.

Съгласно политиката си за един Китай, Вашингтон няма публични дипломатически връзки с Тайван, само че е длъжен от американското законодателство да даде на острова средствата, с цел да се отбрани. Белият дом побърза да удостовери, че позицията не се е трансформирала макар слуховете за допустимо пътешестване на Пелоси.

Американският военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете, сподели през днешния ден, че американските военни ще „ обезпечат “ визитата на Пелоси, добавяйки, че разискването на каквито и да е съответни пътувания е прибързано.

Той добави: „ Ако бъде взето решение Пелоси или някой различен да пътува и бъде поискана военна поддръжка, ние ще създадем всичко належащо, с цел да подсигуряваме, че визитата им ще протече безвредно. И ще спра дотук “.

Пътуването на Пелоси може да бъде обвързвано с планувания диалог в четвъртък сред Байдън и китайския президент Си Дзинпин, първият им диалог от четири месеца.

„ По всички въпроси ще бъде разговаряно - от напрежението към Тайван до войната в Украйна и по какъв начин можем да се оправим по-добре с конкуренцията сред нашите две страни, изключително на икономическата сцена “, сподели представителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби по отношение на тематиките, които ще бъдат разисквани.

„ Това е среща, която е планувана отдавна и тези двама водачи към този момент имат много просторен дневен ред, за който да приказват “, сподели той.

Кърби сподели, че пътуването на Пелоси в чужбина е въпрос на националната сигурност на Съединени американски щати. Но единствено тя можеше да взема решения по отношение на своето пътешестване.

Американски чиновници споделиха, че администрацията се съмнява, че Китай ще предприеме директни дейности против самата Пелоси или ще се опита да саботира визитата.

Но те не изключват опцията Китай да ускори провокативни прелитания на военни самолети в или покрай тайванското въздушно пространство и военноморски патрули в Тайванския проток, в случай че пътуването се реализира. И те не изключват дейностите на Китай на други места в района като проява на мощ.

Във вторник анализаторите по сигурността бяха разграничени по отношение на степента на всяка опасност по време на пътуването и нуждата от спомагателна военна отбрана.

Най-големият риск по време на пътуването на Пелоси е някаква китайска проява на мощ, която „ да се обърка, или някакъв тип случай вследствие на проява на провокативни дейности “, сподели Марк Козад, изпълняващ длъжността заместник-директор на Центъра за интернационална сигурност и отбранителна политика във Вашингтон.

„ Значи може да бъде конфликт във въздуха. Това може да бъде един тип ракетен тест, само че когато вършиме такива неща, знаете, че постоянно има опция нещо да се обърка. "

Бари Павел, шеф на Центъра за тактика и сигурност в Скоукрофт към Атлантическия съвет, осмива отчета на американски чиновници, че самолетоносачи и бойни самолети са планувани да обезпечат сигурността на Пелоси.

„ Очевидно Белият дом не желае представителят да пътува и мисля, че това е повода да чувате тези оферти “, сподели Павел.

Експертите настояват, че засиленото военно наличие на Съединени американски щати за отбрана на Пелоси може да докара до увеличение на напрежението.

„ Възможно е нашите старания в действителност да изпращат доста друг сигнал от този, който имаме намерение да изпратим “, сподели Козад.

„ И по този начин попадате в един тип серпантина, където нашите опити за ограничение в действителност се възприемат като все по-провокативни, и противоположното. И това може да бъде доста рискова динамичност “, добави Козад.

Джу Фенг, декан на Китайския институт за интернационалните проучвания в Нанкинския университет, сподели, че визитата на Пелоси в Тайван ще бъде " игра с огъня ".

„ Това е въпросът, който най-вече нервира Китай “, сподели той.

Говорейки за идния диалог сред Байдън и Дзинпин, Фън сподели: „ По време на диалога и двете страни би трябвало да дадат позитивен сигнал, че можем да имаме главно доверие един в различен, което е изключително належащо, защото светът остава нежен и неустойчив “..

„ Неодобрението на визитата на Пелоси в Тайван е належащо изискване за построяването на това доверие.

Даниел Ръсел, който беше основен посланик на Съединени американски щати за Азия при някогашния президент Барак Обама, сподели, че въпросът с Тайван е подобаващ за същинска рецесия без никакъв механизъм сред Съединени американски щати и Китай, който да предотврати ескалирането му в спор.

Той съобщи, че не е ясно какъв напън оказва администрацията на Байдън върху Пелоси, само че Си евентуално ще упорства по въпроса по време на диалога, добавяйки: „ Намираме се в миг на висок риск и това е важи за водачите и на двете страни – по тази причина действайте деликатно. “

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР