Американски регулатори са одобрили рекордна глоба от 5 млрд. долара

...
Американски регулатори са одобрили рекордна глоба от 5 млрд. долара
Коментари Харесай

Рекордна глоба от $ 5 милиарда грози Facebook

Американски регулатори са одобрили рекордна санкция от 5 милиарда $ против обществената мрежа Фейсбук. Така ще се постави завършек на следствие против компанията поради нарушавания в потреблението на персоналните данни на потребителите, написа BBC.

Федералната комерсиална комисия водеше следствие за това, че консултантската компания „ Кеймбридж Аналитика ” непозволено е получила достъп до данните на най-малко 87 млн. Фейсбук консуматори.

Комисията е одобрила размера на санкцията с 3 на 2 вота. Все още няма публични мнения нито от обществената мрежа, нито от комисията.

Основният фокус на следствието беше дали компанията на Марк Зукърбърг е нарушила съглашение от 2011 година, в което е задължена да осведоми и изисква от потребителите за единодушие да употребява персоналните им данни. Глобата следва да бъде финализирана от страна на министерството на правораздаването.

„ Кеймбридж Аналитика ” е получила данните посредством онлайн въпросник. Предполага се, че информацията по-късно е употребена, с цел да влияе психически на американските гласоподаватели в акцията на Доналд Тръмп през 2016 година

Това не е първи скандал към Фейсбук. През октомври предходната година компанията беше санкционирана с 500 хиляди английски лири, а по-късно от Канада също потвърдиха, че обществената платформа е нарушила няколко закона за персонални данни.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР