Американски изтребители F-16 ще пазят българското небе до края на

...
Американски изтребители F-16 ще пазят българското небе до края на
Коментари Харесай

Американски F-16 ще пазят българското небе до края на октомври

Американски изтребители F-16 ще пазят българското небе до края на октомври. Това стана ясно от думи на военния министър Красимир Каракачанов при чуване в парламентарната комисия по защита.  " Присъствието на американски F-16 в България е поръчка за по-тясно съдействие и сигурност ", разгласи той, представен от БНР. Те ще вземат участие в пазенето на българското въздушно пространство и по този начин ще се освободи ресурс българските водачи да имат задоволително време за тренировки на МиГ-овете, разгласи и началникът на защитата адмирал Емил Евтимов. „ Целта е придобиване на опит за менажиране и употреба на F-16 в България, взаимен air policing, поддръжка на МиГ-овете за повдигане нальота на летците “, сподели той.

Министърът на защитата Красимир Каракачанов разгласи, че това е: „ потребна стъпка за българската национална сигурност предвид на борбата в Егейско море сред съюзнически страни, каквито са Турция и Гърция “. 

„ Както знаете позицията на българското Министерство на външните работи е в посока това напрежение да бъде позволено посредством договаряния, диалози и търсене на разговор по кротичък метод, а не с дрънчене на оръжие и военна ескалация, тъй като в случай че се стигне до такава обстановка, чисто в стопански проект, един от първите пострадали, да не кажа първият след двете наранени страни, ще бъде България “, съобщи той.

„ Във военно отношение, посредством структурите в Министерство на защитата, които се занимават със събирането и анализирането на информацията, следим обстановката доста изкъсо. Информираме държавното управление, в това число и Министерство на външните работи, които в лицето на външния министър и Министерски съвет, в лицето на министър-председателя, оферират и вземат решения за българска позиция по този въпрос ", обяви Каракачанов пред депутатите в комисията.

„ Ако въпросът е ориентиран към това дали сме взели военни ограничения, мисля, че те не са нужни тъкмо заради аспекта, който засегнах. Една наша активизация в една или друга посока, познаваме историята на връзките в Балканския район, би могла единствено да нагнети в допълнение напрежение, а не да го разтовари. А другояче, обстановката виждате, че е извънредно напрегната. Изявления има от едната и от другата страна, които в избрани моменти граничат с откровени закани. И това няма по какъв начин да не ни тревожи освен като държавно управление, само че и като жители, а и допускам, че и народните представители “, сподели още той.

Каракачанов сподели, че следва подписването на десетгодишно съглашение със Съединени американски щати за съдействие в защитата.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР