Американски и британски биолози откриха, че ранните ембрионални клетки са

...
Американски и британски биолози откриха, че ранните ембрионални клетки са
Коментари Харесай

Учени: Човешките ембриони все пак са уязвими на коронавируса в ранните стадии на развитие

Американски и английски биолози откриха, че ранните ембрионални кафези са извънредно уязвими на, в случай че частици от него съумеят да влязат в утробата на бременна жена. Резултатите от техните наблюдения са оповестени в публикация в електронната библиотека bioRxiv, написа.
В края на февруари предходната година китайски биолози откриха признаци, че коронавирусът SARS-COV-2, който аргументи пандемията от COVID-19, може да болести плацентните кафези на бременни дами. Това накара учените да подозират, че причинителят на заболяването може да се популяризира вътрематочно и да проникне в разрастващото се тяло на детето през плацентата.
 По-тежък е COVID-19 за бременните във втория и трети триместър По-тежък е COVID-19 за бременните във втория и трети триместър
Бременните боледуват по-тежко от COVID-19 през втория и третия триместър. Това разгласи пред Нова тв доктор Радка Масларска, шеф на отде...
От друга страна, следващи наблюдения демонстрираха, че такива случаи са редки. Освен това учените към момента не са съумели да записват забележимите последствия от проникването на коронавирусна зараза във феталната тъкан. Тази неустановеност породи доста разногласия дали SARS-CoV-2 е рисков за неродените деца.
Американски и английски молекулярни биолози под управлението на Маурисио Монтано от института " Гладстоун " в Сан Франциско потърсиха отговор на този въпрос, експериментирайки с дефектни ембриони и аналози на частици на SARS-CoV-2. Те откриха, че на повърхността на ембрионалните кафези има рецептори ACE2 и TMPRSS, които са значително значими за разпространяването на ковид, както и че фрагменти от обвивката на SARS-CoV-2 могат да проникват в тях. Частиците от ковид освен елементарно прониквали в ембрионалните кафези, само че и предизвиквали всеобщата им гибел, макар че не можели да се развъждат.
Тези резултати демонстрират, че ембрионите са изключително уязвими на коронавирусна зараза в първите си стадии на развиване, когато още нямат защитна гликопротеинова обвивка, а плацентата не се е оформила. Затова учените оферират да бъдат въведени спомагателни ограничения за сигурност в репродуктивните клиники.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР