Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко

...
Американски експерти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко
Коментари Харесай

Елена Йончева: Американски експерти обявиха, че записът на Борисов е автентичен

Американски специалисти потвърдиха, че аудиозаписът с гласа на премиера Бойко Борисов, който беше публикуван на 12 юни 2020 година, е достоверен. Това заяви евродепутатът Елена Йончева от Брюксел. Анализът е изработен по нейна самодейност от американската компания Beryl Audio Forensics Laboratory (BAFL). За експертиза на записа настоя и ръководителят на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент Ираче Гарсия. Beryl Audio Forensics Laboratory работи с американското министерство на правораздаването, с ФБР и има документ за осъществяване на правосъдни експертизи. Анализите на BAFL се употребяват от американските и европейските съдилища. Записът, на който се чува гласът на премиера Бойко Борисов, беше публикуван от медии в България на 12 юни 2020 година В него мъжът употребява обидни квалификации по адрес на ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева, приказва цинично за европейски водачи и министър председатели, изяснява по какъв начин употребява институции в България, с цел да притиска предприемач и заплашва, че ще „ изгори " политическия си конкурент Елена Йончева. Анализите и техническата експертиза, направени от американската компания BAFL са в размер от 34 страници. Те потвърждават, че записът е достоверен, няма следи от монтаж. Заключението на специалистите е, че гласът на мъжа е на премиера Бойко Борисов.

„ Експертизата има правна стойност ", безапелационна беше Елена Йончева в коментар за предаването „ Лице в лице " на bTV. Тя сподели, че ще даде разбора на белгийската полиция, защото работи в Брюксел. „ Тук в Брюксел на заканите се гледа извънредно съществено, тъй като това значи, че евродепутатът е подложен на напън ", сподели тя.

Задължение на евродепутата е да предизвести службите за сигурност и управлението на Народното събрание за всяка опасност, която може да повлияе както на неговата работа, по този начин и на независимостта на институцията.

„ Записът демонстрира, че в България няма разделяне на управляващите. Трябва да дадем информация в Европейския парламент за това, както и на непознатите медии, тъй че европейските водачи да се усещат политически компрометирани до Бойко Борисов, изключително тези като ръководителя на групата на ЕНП Манфред Вебер, който го поздрави за битката с корупцията ", разяснява Йончева.

Тя напомни, че от името на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент (ЕП) беше изпратено писмо, подписано от ръководителя Ираче Гарсия, до ръководителя на Екологичен потенциал Давид Сасоли. Документът оповестява за съществуването на записа и упорства за следствие, в това число и със съдействието на Европол. В писмото се загатва за неналичието на дейности на българските управляващи за проучване на достоверността на записа и обсега на опасността, както и за това, че в една демократична страна министър председателят и държавното управление би трябвало да обезпечат сигурността на обществените фигури и политиците. В него се споделя, че „ нещо е доста сбъркано щом министър председателят не желае задълбочено и без значение следствие ".

Ираче Гарсия прикани ръководителя на Европейския парламент Давид Сасоли да изпрати писмо до министър-председателя Бойко Борисов, изискващо „ без значение следствие на записа, включващо освен законността, само че и достоверността му, с потреблението на всички вероятни средства, в това число и поддръжката и съдействието на Европол ".

Информация за записа и настояването от страна на Елена Йончева да се направи разбор се появи и в обява на влиятелното издание The Guardian. В нея се напомня още, че съгласно испанския El Periodico полицията в Каталуня проверява Бойко Борисов след разкрития за така наречен „ къща в Барселона ", които направиха български публицисти и Елена Йончева. Йончева внесе сигнал в прокуратурата по случая през май 2019 година

Пред bTV тя заяви, че още тогава е била предизвестена и то в българския парламент, че ще пострада, в случай че продължава да се занимава със случая.

Елена Йончева свързва опасността, прозвучала в записа - че ще „ изгори ", с дейностите си във връзка с корупцията в България. През последните две години тя внесе шест сигнала в прокуратурата, по които към момента няма развиване. Наскоро евродепутатът осъди премиера Бойко Борисов за клюка на три инстанции.

Източник Гласове
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР