Американски алпинист е загинал на Еверест, съобщи организаторът на експедицията

...
Американски алпинист е загинал на Еверест, съобщи организаторът на експедицията
Коментари Харесай

Еверест взе първата си чуждестранна жертва за сезона

Американски планинар е умрял на Еверест, заяви уредникът на експедицията му. Това е първият смъртен случай на чужденец на най-високата точка в света през този сезон, заяви Агенция Франс Прес.

69-годишният планинар е бил на аклиматизационна ротация в Лагер 2 на към 6 400 м, когато е умрял в понеделник.

" Той се е почувствал зле и е умрял в Лагер 2. В момента се поставят старания да бъде върнато тялото му ", съобщи пред Агенция Франс Прес Пасанг Цхеринг Шерпа от Beyul Adventure.

Шерпът съобщи, че неприятното време е попречило напъните за възобновяване.

Beyul Adventure е локален сътрудник на основания в Съединени американски щати уредник на експедиции International Mountain Guides.

Пролетният сезон за нанагорнище на Еверест стартира трагично предишния месец със гибелта на трима непалски алпинисти на Еверест.

Триото минава през подлия ледопад Кхумбу като част от снабдителна задача, когато блок от хладилник падна и ги повлече в дълбока цепнатина.

Непал към този момент е издал 466 разрешителни на задгранични алпинисти и защото множеството от тях ще се нуждаят от лидер, над 900 души ще се опитат да изкачат върха през този сезон, който продължава до началото на юни.

Това още веднъж може да докара до тежък трафик и тапи по пътя към върха, изключително в случай че времето за нанагорнище е по-кратко заради неподходящи метеорологични условия.

Средно към петима алпинисти умират всяка година на най-високия връх в света.

Но през 2019 година починаха 11 души, като четири от смъртните случаи се дължат на пренаселеността през тази година.

В Непал се намират осем от 10-те най-високи върха в света и той посреща стотици авантюристи всеки пролетен сезон за катерене, когато температурите са по-високи, а ветровете нормално са спокойни.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР