Американската оперна певица Джеси Норман е починала в ранните часове

...
Американската оперна певица Джеси Норман е починала в ранните часове
Коментари Харесай

Почина американската оперна звезда Джеси Норман

Американската оперна певица Джеси Норман е умряла в ранните часове на днешния ден на възраст 74 години след затруднения от случай през 2015 година, заяви " Ройтерс ".

Норман е умряла в болница в Ню Йорк след септичен потрес и множествена органна непълнота, свързани с затруднения от пострадване на гръбначния мозък преди четири години, разгласи фамилията й в изказване. Родена в щата Джорджия, певицата прекарва по-голямата част от началото на кариерата си в Европа, преди да се качи на сцената в Съединени американски щати като към този момент известно и одобрено трагично сопрано, което постоянно е асоциирано с Вагнеровия репертоар.

На 24 години тя дебютира в националната опера в Берлин в постановката " Танхойзер " от Рихард Вагнер. След спектакъла през декември 1969 година критиците я разказват като " най-големият глас след немското сопрано Лоте Лехман ".

Година по-късно се появява в Съединени американски щати в концертно осъществяване със Симфоничния оркестър на Питсбърг. Следват първите й изяви в Миланския оперен спектакъл " Ла Скала " в " Аида " от Джузепе Верди и в " Ковънт Гардън " в " Троянци " от Ектор Берлиоз през 1972г.

Десет години по-късно Джеси Норман прави американския си дебют на на сцената на Филаделфийската опера в постановката " Едип цар " от Игор Стравински. През 1983 година се качва и на сцената на операта " Метрополитън " в Ню Йорк.

Като една от най-популярните оперни певици през 80-те и 90-те години, тя пее на встъпването в служба на президентите Роналд Рейгън и Бил Клинтън, както и на честванията във връзка 60-ия рожден ден на английската кралица Елизабет. Тя е член на английската Кралска музикална академия, както и притежател на четири награди " Грами ", измежду които и за изцяло творчество.

Семейството й написа, че се гордее с нейните музикални достижения и вдъхновението, което тя е донесла на публиката по целия свят, което ще продължава да радва мнозина.

В изказване си те допълват, че се гордеят също толкоз доста и с нейните филантропични инициативи, ориентирани към гладуващите, бездомните, развиването на младежта и образованието в региона на културата и изкуствата.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР