Aмериканската национална академия на науките въведе ново ограничение за количеството

...
Aмериканската национална академия на науките въведе ново ограничение за количеството
Коментари Харесай

Само щипка сол на ден - новата препоръка за здраво сърце

Aмериканската национална академия на науките вкара ново ограничаване за количеството сол, която може човек да си разреши да приема с храната без риск за здравето. Досега, тя беше 2,3 г, само че академията я редуцира до 1,5 година Смята се, че това ще снижи риска от сърдечносъдови заболявания, съобщи в. " Дейли мейл ".  Новата рекомендация на процедура значи да изключим съвсем изцяло солта от храненето си. За ориентировка, една чаена лъжичка сол се равнява на 8 г, което е надалеч над новата, целесъобразна норма. А тя е в действителност колкото добре познатата остаряла национална мярка, една щипка.

Досега рекомендацията се основаваше на " горна граница ", употребена от експертите за обозначаване на разнообразни евентуални неприятни последствия. В новия отчет горната граница значи предел за евентуална токсичност, или по кое време хранителна съставна част провокира незабавна щета. Това е първата рекомендация за хранене в Съединени американски щати, която е обвързвана с понижен риск от хронични заболявания.

Солта провокира задържане на течности в тялото и това води до повишение на кръвното налягане.То натоварва органи като мозъка, бъбреците, сърцето и може да докара до сърдечносъдови болести, инфаркт и инсулт. Затова несъразмерната приложимост на сол покачва риска от сърдечносъдови болести, които са преди всичко по смъртност в света.

Докладът значително повтаря съществуващите рекомендации, с някои разяснения. В него да вземем за пример се показва неналичието на задоволително доказателства за нуждата хората над 51 години да понижат солта.

Променени са и рекомендациите за калия, който е естествена съставна част на храни като бананите и картофите. Възрастните е добре да одобряват от 2,3 гр до 3,4 гр калий на ден съгласно новите правила. Калият има противоположен резултат на солта - той отпуска кръвоносните съдове и понижава кръвното налягане.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР