Американската компания за споделени пътувания Uber съобщи, че от днес

...
Американската компания за споделени пътувания Uber съобщи, че от днес
Коментари Харесай

Uber даде статут на служители на всичките си шофьори в Обединеното кралство

Американската компания за споделени пътувания Uber заяви, че от през днешния ден всички нейни водачи във Англия ще получат статут на чиновници. Това значи, че над 70 000-те водача на компанията ще имат трудови права, в това число минимална заплата и заплатен отпуск и автоматизиран пенсионен проект, съобщи Си Ен Би Си.

От компанията обаче разясниха, че ще запазят статута си на самонаети лица при заплащането на данъчни.

Uber разгласи смяната при подаване на документ в Комисия по скъпите бумаги и тържищата на Съединени американски щати (SEC), в които отбелязва още, че бизнесът и в Обединеното кралство дава отговор за 6,4% от всички брутни резервации на компанията за споделено пътешестване през четвъртото тримесечие на 2020 година

Дотук се стигна, откакто през февруари Върховният съд на Обединеното кралство постанови, че водачи на Uber, завели дело против компанията през 2016 година, би трябвало да бъдат категоризирани като чиновници на компанията с трудови права, а не самостоятелни реализатори. Това решение засегна единствено дребна група водачи, само че подтикна хиляди да подхващат правни дейности против компанията.

„ Можеше да продължим да оспорваме правата на водачите след решението на Върховния съд, само че взехме решение да обърнем страницата “, написа основният изпълнителен шеф на Uber Дара Косровшахи в коментар в лондонския вестник „ Ивнинг стандард “

„ Зная, че доста наблюдаващи не биха ни потупали по рамото след траялата пет години правосъдна борба. Те имат право, въпреки че се надявам пътят, който избрахме, да покаже готовността ни за смяна “, добави Косровшахи.

От Uber подчертаха, че това решение няма да докара до смяна в предварителните прогнози на компанията за поправени доходи през първата половина на 2021 година, нито за цялата година.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР