Американската компания Starbucks Corp., която притежава най-голямата верига кафенета в

...
Американската компания Starbucks Corp., която притежава най-голямата верига кафенета в
Коментари Харесай

Най-голямата верига кафенета в света, със заведения и у нас, отчете скок на печалбата

Американската компания Starbucks Corp., която има най-голямата верига кафенета в света, усили чистата си облага през четвъртото фискално тримесечие с 39%, а приходите си с 11% - като този индикатор доближи връх. Веригата кафенета има заведения и в България.

В известие на Starbucks се споделя, че чистата облага за четвъртото тримесечие (приключило на 1 октомври) на финансовата 2023 година, е 1,22 милиарда $, или 1,06 $ на акция - при 878 милиона $, или 0,76 $ на акция, за сравнимия интервал на миналата година.

Печалбата без отчитане та еднократните фактори също възлиза на $1,06 на акция, надхвърляйки консенсусната прогноза на специалисти за $0,97 на акция.

Приходите на Starbucks за тримесечието юли-септември набъбнаха до рекордните 9,37 милиарда $, при 8,41 милиарда $ за същия интервал на предходната година. Осреднената прогноза на анализаторите, интервюирани от FactSet, беше за стойност на индикатора от 9,29 милиарда $.

Продажбите на Starbucks за тримесечието са се нараснали с 8% на годишна база, а броят на покупките с 3%. Средната сума на една покупка е повишена за година с 4%.

Сравнимите продажби в Северна Америка и Съединени американски щати са се нараснали с 8%, а в останалите страни, в това число в Китай - с 5%.

През четвъртото финансово тримесечие броят на кафенетата Starbucks по света се е нараснал с 816 броя, до 38 038 заведения. От тях американската верига има 16 352 кафенета в Съединени американски щати и 6806 - в Китай.

За цялата фискална 2023 година чистата облага на Starbucks е повишена с впечатляващите 26%, до 4,12 милиарда $, а приходите са се нараснали с 11,6%, до 35,98 милиарда $.
 Най-скъпите в света марки на вериги за публично хранене
Най-скъпите в света марки на вериги за публично хранене

В челната 10-ка има единствено една компания, която не е от САЩ
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР