Американската комедийна актриса и писателка Сара Силвърман, заедно с други

...
Американската комедийна актриса и писателка Сара Силвърман, заедно с други
Коментари Харесай

Актрисата Сара Силвърман заведе дело срещу Meta и OpenAI за нарушаване на авторски права

Американската комедийна актриса и писателка Сара Силвърман, дружно с други двама свои сътрудници, създателите Ричард Кадри и Кристофър Голдън, заведоха правосъдни каузи против Meta и OpenAI за нарушение на авторски права. Твърди се, че фирмите са употребявали интелектуална благосъстоятелност на ищците за образование на съответните си системи с изкуствен интелект, LLaMa и ChatGPT, без да получат авансово позволение.

Според документите по делото против Meta, доста от заглавията на книгите, написани от тримата и предпазени от закона за авторското право, се появяват в набора от данни, който „ компанията признава, че е употребила за образование на LLaMA “. Същото се отнася и за OpenAI, чиито артикул, ChatGPT, генерира резюмета и фрагменти от творбите на ищците, което съгласно тях е индикация, че системата е била обучавана посредством предпазено от закона за авторското право наличие.

В искът се твърди, че с цел да получат тези данни, фирмите са извлекли цифрови версии на книгите от платформи, известни като „ сенчести библиотеки “, като да вземем за пример Bibliotik, Library Genesis, Z-Library и други, употребяващи торент системи, с цел да популяризират литературни творби онлайн. Такива уеб сайтове са противозаконни и се разграничават от платформите с отворен код, като Gutenberg, които събират книги с изтекли авторски права:

„ Тези сенчести библиотеки от дълго време съставляват интерес за фирмите, учащи модели на изкуствен интелект, заради огромното количество предпазени с авторски права материали, които хостват. “, декларират юристите на писателите.

Заедно с жалбите за нарушение на авторските права върху личните им творби, тримата подадоха и иск от името на група свои сътрудници от Съединени американски щати, с чиито творби също е било злоупотребено. През май мнозина писатели от страната, част от Гилдията на американските писатели, излязоха на митинги по улиците на някои градове, първите сходни от 15 години насам, които подчертаха многото на брой проблеми, пред които е изправена промишлеността, в това число потреблението на принадлежности с изкуствен интелект.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР