Американската инвестиционна банка Ситигруп (Citigroup) понижи днес рейтинга на европейския

...
Американската инвестиционна банка Ситигруп (Citigroup) понижи днес рейтинга на европейския
Коментари Харесай

Citygroup понижи рейтинга на европейския банков сектор

Американската капиталова банка " Ситигруп " (Citigroup) намали през днешния ден рейтинга на европейския банков бранш, предупреждавайки, че бързият ритъм на повишение на лихвените проценти в допълнение ще натежи върху икономическата интензивност и облагите на кредиторите. 

" Фундаментите на европейския банков бранш наподобяват здрави, само че продължаващата рецесия на доверието може да ограничи апетита на банките към риск и да понижи потока от заеми ", предизвестиха стратезите на " Ситигруп ",  цитирани от БНР. 

Индексът на европейския банков бранш (STOXX Europe 600 Banks Index), който наблюдава 42 най-големи банки в Европейския съюз и Англия, се намали с 2,2 на 100 към 15:45 часа българско време, като немските банкови колоси " Дойче банк " (Deutsche Bank) и " Комерцбанк " (Commerzbank) изтриха надлежно 0,9 на 100 и 2,2 на 100 от пазарната си капитализация, а английската банка Ейч Ес Би Си (HSBC) прибави 2,1 на 100.

Генерално акциите на целия европейси бранш повтиняха, защото неустойчивостта, обхванала световната банкова система този месец, подтиква вложителите да се приспособят към идните по-предизвикателни стопански условия.
Увеличените лихви
В същото време редица централни банки по света усилиха лихвените проценти, с което оскъпиха кредитирането за семействата и бизнеса. 

Централна банка на Англия - " Банк ъв Ингланд " (Bank of England), усили водещите си лихвени проценти с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) в опит да сведе инфлацията в страната до целевото ниво от 2 на 100, като в същото време се запазят икономическият напредък и заетостта. Това оповести в документално изказване английската институция на формалната си страница след съвещание, на което 7 от членовете на Комитета по парична политика на банката са се оповестили за повдигането на лихвите с 25 базисни пункта, а други двама са дали своят вот за опазване на достигнатото лихвено равнище. Така главните английски лихви доближават ниво от 4,25 на 100, което е най-високо от 2008 година насам.

Швейцарската национална банка (SNB) в допълнение стегна своята парична политика, като увеличи лихвените си проценти с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта), довеждайки главната рента на банката на равнище от 1,5 на 100, с цел да противодейства на възобновеното повишаване на инфлационния напън. Не може да бъде изключена опцията за спомагателни нараствания на лихвите, посредством което да се подсигурява ценова непоклатимост в средносрочен проект, заяви банката на формалната си страница след края на днешната си среща по паричната политика. За да обезпечи подобаващи парични условия, банката остава в подготвеност да се намеси при нужда и на валутния пазар. 

Централната банка на Норвегия (Norges Bank) увеличи референтния си лихвен % с 25 базисни пункта (0,25 процентни пункта) до ниво от 3 на 100, с цел да овладее инфлацията. Вероятно през май банката ще увеличи още веднъж лихвите, като планува те да доближат до 3,5 на 100 до лятото, заяви Ройтерс, базирайки се на документално изказване на норвежката централна банка, след извършеното през днешния ден съвещание по паричната ѝ политика.
" Има забележителна неустановеност по отношение на бъдещото икономическо развиване, само че в случай че то отговори на сегашните ни упования, главният лихвен % ще бъде в допълнение нараснал през май ", сподели в изказване шефът на норвежката централна банка Ида Волден Бахе.

Управлението за федерален запас (УФР) на Съединени американски щати през вчерашния ден увеличи водещата си рента с 0,25 процентни пункта, само че изрази и нерешителност по отношение на банковата рецесия, като уточни, че е допустимо да прекъсне по-нататъшното нарастване на цената на кредитирането, откакто колапсът на две американски банки - " Силикон вели банк " (Silicon Valley Bank) и " Сигничър банк " (Signature Bank), по-рано през месеца провокира опасения от разпространяване на проблемите в цялата банкова система.

Президентът на УФР Джером Пауъл съобщи, че напрежението в банковия бранш може да провокира кредитна рецесия със " обилни " последствия за забавящата се американска стопанска система.

Като цяло централните банки по света наблюдават последствията от колапса на американските " Силикон вели банк " (Silicon Valley Bank) и " Сигничър банк " и незабавното избавяне на " Креди сюис ".

Миналата седмица Европейската централна банка (ЕЦБ) увеличи водещите си лихви с 50 базисни пункта (0,5 процентни пункта).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР