Американската икономика записа първия си тримесечен период на положителен растеж

...
Американската икономика записа първия си тримесечен период на положителен растеж
Коментари Харесай

Американската икономика записа първо за годината тримесечие на положителен растеж

Американската стопанска система записа първия си тримесечен интервал на позитивен напредък за 2022 година, облекчавайки краткотрайно опасенията от криза, заяви Бюрото за стопански разбори на Съединени американски щати, представено от Си Ен Би Си.

Според предварителната оценка на Бюрото брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати е повишен с 2,6% на годишна база през третото тримесечие на годината. Този резултат е по-добър от растежа от 2,3%, предстоящ от икономистите, интервюирани от Dow Jones.

Повишението идва след две следващи тримесечия на спад през тази година, откакто през интервала януари-март бе записано намаляване на Брутният вътрешен продукт от 1,6%, а през интервала април-юни спада бе с 0,6%.

Ръстът се дължи значително на намаляващия търговски недостиг, който икономистите значително чакаха и смятат за еднократно събитие, което няма да се повтори през идващите тримесечия. Повишението на Брутният вътрешен продукт се дължи и на нарастване на потребителските разноски, нежилищните закрепени вложения и държавните разноски.

Фондовите пазари реагираха позитивно на данните, като показателят Dow Jones Industrial Average напредна с повече от 300 пункта в ранната търговия на Уолстрийт.

От отчета на Бюрото за стопански разбори стана ясно още, че потребителските разноски, които са значим знак за икономическото показване, са нарастнали единствено с 1,4% на годишна база през последното тримесечие, следвайки нарастване от 2% през второто тримесечие.

Брутните частни вложения са се намалили с 8,5%, затвърждавайки отрицателната наклонност от предходното тримесечие, когато бе регистриран спад от 14,1%.

Износът на страната е повишен с 14,4% през третото тримесечие, до момента в който вносът е понижен с 6,9%
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР