Американската икономика се намира в повратна точка, като очакванията са,

...
Американската икономика се намира в повратна точка, като очакванията са,
Коментари Харесай

Шефът на Фед: Американската икономика се намира в "повратна точка"



Американската стопанска система се намира в " повратна точка ", като упованията са, че растежът и заетостта ще се ускорят през идващите месеци, само че също по този начин има риск, в случай че прибързаното ѝ отваряне отначало докара до непрестанно увеличение на случаите на ковид.

Това съобщи ръководителят на Федералния запас Джером Пауъл в изявление за предаването " 60 минути " на телевизия CBS, излъчено в неделя вечерта.

Пауъл повтори както неотдавнашния си оптимизъм за стопанската система, по този начин и към този момент познатото предизвестие, че пандемията на Covid-19 към момента не е победена изцяло.

" Наистина има опасности. И главният елементарен риск е, че ще отворим стопанската система прекомерно бързо, хората прекомерно бързо ще се върнат към старите си практики и ще забележим още един скок на коронавирусните случаи ", сподели той в изявлението, записано предходната сряда.

Въздействието на имунизационния развой би трябвало да значи, че всеки иден скок в случаите няма да бъде толкоз тежък и няма да има същото пагубно влияние върху публичното здраве и стопанската система, както предходните растежи на болестта. Но Пауъл съобщи, че икономическото възобновяване въпреки всичко " ще върви по-бързо, доколкото поддържаме разпространяването на Covid-19 под надзор “.

" Ще бъде мъдро, в случай че хората могат да продължат да се дистанцират и да носят маски ", добави той.

Година по-късно данните за стопанската система като цяло са позитивни, като - много над осредните упования, а някои членове на Федералния запас допускат, че по-късно през тази година ще има опция за милион нови работни места всеки месец.

Пауъл сподели, че главната прогноза е за " доста мощен " напредък на работните места през идващите месеци и че " е в диапазона на опциите Съединени американски щати да видят бърз прогрес към оптималната претовареност ".

Най-тежко засегнатите от пандемията, в това число служащите с ниски заплати в бранша на услугите, могат да стана очевидци на възобновяване на работните си места релативно бързо през идващите месеци, защото от ден на ден действия се смятат за безвредни за рестартиране след разхлабване и анулация на Covid рестриктивните мерки, сподели Пауъл.

Но Пауъл повтори, че Фед няма желание да трансформира актуалната си политика на съвсем нулеви лихвени проценти и на ежемесечни покупки на американски държавни облигации и на ипотечно обезпечени скъпи бумаги за 120 милиарда $.

Членовете на Фед имат намерение да запазят поддръжка за стопанската система, до момента в който възобновяване значително не завърши.

Докато в последните дни се следи напредък в случаите на Covid-19 в Съединени американски щати - в частност в Мичиган - процентите равнища на заразяване в огромни елементи от страната се намират на многомесечни дъна, а процесът на имунизирането продължава с рекордните за ден сложени 4,6 млн. дози, оповестява Ройтерс, цитирайки данните от уикенда.

Това разреши на огромна част от стопанската система да стартира да отворя все по-пълно. Активността в най-тежко засегнатите браншове на развлечения, хотелиерство и ресторантьорство се усили доста през последните седмици, защото потребителите възстановяват увереността да възобновят вечерите на открито и използването на самолетния транспорт.

И въпреки всичко, даже при мощното повишаване на заетостта през март, трудовият пазар остава с 8,4 милиона работни места по-малко от неговото равнище през февруари 2020 година - тъкмо преди пандемията да провокира исторически стопански спад и срив на работните места.

Джером Пауъл също по този начин направи разлика сред желанието на Фед да остави инфлацията да се движи " умерено " над целевото равнище от 2% и това да разреши тя да нарасне прекомерно бързо.

" Не желаеме инфлацията да се увеличи значително над 2% и да се върнем към старите неприятни инфлационни дни от 70-те години ", уточни Пауъл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР